Jak Eskinazi: Sermayemiz azaldı, enerjimiz tükendi!

Ege İhracatçı Birlikleri, Hyatt Regency İstinyePark Otel'de 2023 yılı ihracat performası değerlendirme ve 2024 yılı öngörüleri...

TAKİP ET

Ege İhracatçı Birlikleri, Hyatt Regency İstinyePark Otel'de 2023 yılı ihracat performası değerlendirme ve 2024 yılı öngörüleri toplantısını gerçekleştirdi. Basın toplantısında 2023 ihracat performansı değerlendirilirken, 2024 ihracat hedefleri de paylaşıldı.

''2024 PARLAK BİR YIL OLMAYACAK''

İhracatçılarda 2023 yılın yorgunluğu olduğunu ifade eden Eskinazi, sermayelerinin azaldığını, enerjilerinin tükendiğini söyledi. 2024 yılına ilişkin öngörülerini şu şekilde paylaştı:

2024 yılının ilk yarısında yüksek enflasyonist ortamın süreceği anlaşılıyor. Maliyet artışları sonrasında nihai ürünlerimizi daha yüksek fiyatlara müşterilerimize teklif etmek durumunda kalıyoruz. 2024 yılına zam yağmuru ile girdik. Son maliyet artışlarıyla nihai ürünlerimizde yüzde 25-30'luk fiyat artışları olacak. Tabii bu artış oranını her müşterimize kabul ettirmemiz mümkün değil. Müşteri kayıpları yaşamamız büyük olasılık. Anlayacağınız 2024 senesi çok parlak bir yıl olmayacak. 2024 yılı enflasyonu kontrol altına almamız gereken bir yıl. Bunun için acı ilacı içmemiz gerekiyor. Acı ilacı içerken ölümcül olmamalı, sosyal dengeler bozulmamalı. 2024 yılı aynı zamanda seçim yılı. Bu şartlarda enflasyonu düşürme görevi olan Merkez Bankası'nı zorlu bir süreç bekliyor. Merkez Bankası'nın işi çok zor.

''TÜRKİYE'NİN YATIRIM YAPMASI LAZIM''

Türkiye'nin yeni yılda yatırım yapmasını tavsiye eden Eskinazi, yatırım yapacaklar için yeni kolaylıkların getirilmesi gerektiğinden bahsetti. Eskinazi, ''2024 yılında Türkiye'nin yatırım yapması lazım. Biraz önce de ifade ettiğim gibi 2022 ve 2023 yılında sermayeler yara aldı. İş hayatına yeni sektörler geliyor. Yeni iş yapış şekilleri geliyor. Yeni yatırımlar bu gidişata göre kurgulanmalı. Bize düşen görev bu konuda ihracatçıları yönlendirmek. Türkiye'nin rekabetçi olabilmesi için yatırımlara devam etmesi lazım. Ülkemizin 2024 yılı için belirlediği 267 milyar dolar ihracat hedefinin 260 milyar dolarını yakalaması başarı olacaktır. Toplum olarak orta gelir tuzağından kurtulmamız için ihracatta minimum yüzde 10 artışı yakalamak zorundayız. Maalesef ihracatta yüzde 10 artışı yakalayacak ekonomik iklimin çok uzağındayız'' dedi.

YAPAY ZEKA İLE 18,3 MİLYAR DOLARLIK KAZANÇ

Amerika'da Türk gıda ürünlerinin Pazar payını artırmak amacıyla yürütülen TURQULITY Projesi başarılı bir şekilde devam ettiğini paylaşan Eskinazi, Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakatı'na uyum için çaba harcandığına ve dijitalleşme konusunda PTTAVM ile işbirliği yaparak Çin pazarına giriş planlanladıklarına da dikkat çekti. Yapay zeka uygulamaları ve büyük veri analizleriyle maliyetler düşürülerek 18.3 milyar dolarlık döviz kazanç sağlandığını duyurdu.

ALMANYA, AMERİKA VE İSPANYA

Birliklerin ihracat verilerini paylaşan Eskinazi, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2 milyar 515 milyon dolar, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nin 1 milyar 546 milyon Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 1 milyar 340 milyon dolar döviz kazandırdığını duyurdu. Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri'nin 2023 yılındaki ihracatında 7 bin 258 firmanın emeği olduğunu vurguladı. En çok ihracatın gerçekleştiği ülkeleri sırasıyla; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya olarak açıkladı.

''2024 ÜMİT YILI''

2022 yılı için 'Altın Yıl', 2023 yılı için 'Kayıp Yıl' söylemlerimiz olmuştu. 2024 yılı içinde 'Bir Ümit Yılı' tanımlaması yapmak istiyorum. 2024 yılında dört çeyrekte farklı beklentilerimiz var. İlk çeyrekte yerel seçimler, yüksek enflasyon, dünya ekonomisindeki durgunluk ve savaşlar nedeniyle zorlu geçecek. İlk çeyrekte döviz kurları üzerine baskı, kredi musluklarının açılamaması durumu, dış kaynak gelmeme riski sürecek. İkinci 3 ayda bu parametrelerde hareketlenme olmasını bekliyoruz. 2024'ün üçüncü çeyreğini toparlanma dönemi olarak görüyorum. İhracatçı biraz daha önünü görebilecek. Dördüncü çeyrekte ise belki hafif hafif kar etme dönemi başlayacak. Tüm bunlar 2024 için çizdiğimiz iyimser tablo. Karamsar değilim. 2024'te ihracatçı bir nebze rahatlayacak. Yıl karamsar başlayacak ama sonunda ferahlık var. Orta vadeli plan sonundaki 302 milyar dolarlık ihracat hedefi rahat gerçekleşir diye öngörüyoruz.

''SERBEST TİCARİ ANLAŞMALAR İÇİN MESAİ HARCANMALI''

Ticaret Bakanlığı'ndan beklentileri olduğunu dile getiren Jak Eskinazi konuşmasını şöyle sürdürdü:

Ticaret Bakanlığımızdan 2024 yılı için öncelikli beklentilerimizden birisi de Serbest Ticaret Anlaşmaları için yoğun mesai harcanmasıdır. Ticaret Bakanlığımızdan bir diğer beklentimiz ihracat ürünleriyle ilgili yasak kararının çok kolay alınmamasıdır. 2023 yılında çeşitli ihraç ürünlerine getirilen yasaklar nedeniyle ihracatımız milyar dolar mertebesinde yara almıştır.

Aysun Güler

Bakmadan Geçme