‘Kaan’ yıl sonunda uçacak

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, milli muharip uçağı Kaan'ın üretimi için 1500 mühendisin çalıştığını belirterek 'çalışan...

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, milli muharip uçağı Kaan'ın üretimi için 1500 mühendisin çalıştığını belirterek 'çalışan mühendislerimiz, çok ciddi emek  sarf ederek Kaan'ın ilk protitipini ürettik. Üretilirken, 180 bin tane delik delindi. Onlara perçin çakıldı, bağlayıcı çakıldı. Elle yapıldı. Tabi çok özel matkapları var, onların da tanesi 50-60 bin dolar tanesi. Bu ayrı konu, biz iyisini alıyoruz. Ama o göz nuru çok önemli. Bizim helikopter niye bu kadar başarılı. Göz nuru veriyorsunuz. Bu tür sofistike sistemlerin başarısı, asıl kalpten çıkıyor. Beyinden daha az çıkıyor. Beyin zaten herkes de var. Ama yürek az var' diye konuştu.
Temel Kotil, Kaan'ın uçuş tarihi konusunda ilk kez net tarih vererek, 'Benim derdim şuan da ne biliyor musunuz? Benim önemli konum, Kaan'ın uçması da, sene sonu uçacak inşallah. Ama bu değil. Benim en önemli konum, 50 sene sonra bu şirket ne olacaktır' ifadelerine yer verdi.
Kotil, Kaan uçağının şu anda motoru ve pilot fırlatma koltuğunun yerli olmadığını kaydederek, şöyle devam etti:
'Bunun bir motoru, pilot fırlatma koltuğu yurt dışından. Gerisi yerli ve milli. TR Motor, bize söz verdi. 2028'te motoru verecek, bunun içerisine takacağız. O da halloldu. Fırlatma koltuğunu da TUSAŞ olarak hallediyoruz. Yüzde yüz yerli.'

Kotil, atak helikopterinin dünyanın en iyisi olduğunu belirterek, 'Atak helikopterimiz, dünyada bir numara atak helikopteri oldu. Biz bunu iyi satıyoruz. Allah'a şükür. İyi de para kazanıyoruz. Hava kuvvetlerine vermedik. Türkiye'de Kara Kuvvetlerinde, jandarmada, poliste var. Ve Filipin'de, Nijerya'da var. Başka ülkelerde geliyor. Üzerine Türk genç mühendisler dokununca Tiger'den iyi oldu' diye konuştu.
HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme