‘Kadınlar işsizlikte Pakistan ile yarışıyor’
yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş'ın haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı....
yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş'ın haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Mayıs ayı işsizlik oranı bir önceki aya göre düşüş göstererek yüzde 9,5'e oldu. TÜİK verilerine göre 15 yaş üstü işsiz sayısı mayısta önceki aya göre 193 bin kişi azalarak 3 milyon 328 bin kişi oldu. 15 – 24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,6 puanlık azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi önceki aya göre 0,3 saat azalarak 44,1 saat olarak gerçekleşti. Ekonomist Enes Özkan çalışma sürelerinin Avrupa'nın aksine çok uzun olduğunu söylerken Türkiye'de birçok insanın iş bulmada umutsuz olduğunu söyledi.
Ekonomist Enes Özkan
'İŞ BULMA UMUDUNU KAYBETMEK'
DİSK'in açıkladığı rakamlara göre geniş tanımlı işsiz sayısının 8,6 milyona dayadığını söyleyen Ekonomist Enes Özkan, 'İşsizlik sayısından bahsederken geniş tanımlı işsizlik kavramını kullanmak Türkiye örneği için daha doğru olur. Çünkü Türkiye'de çok fazla iş aramaktan vazgeçen veya iş gücü durumunda olup çalışmayı tercih etmeyen birçok insan var. Bunun da birçok sebebi var tabii. En büyük sebepleri umutsuzluk ve iş bulma umudunu kaybetmek. TÜİK'e göre dar tanımlı işsizlik oranı yüzde onun altında düşmüş. Ama geniş tanımlı işsizlik oranına baktığımızda DİSK'in yaptığı araştırmada 8,6 milyona yaklaşan geniş tanımlı işsiz sayısı görüyoruz. Buradan şu çıkarımda bulunabiliriz, TÜİK'in yüzde 9,5'lik oranının karşısında DİSK'in yüzde 22,5'lik geniş tanımlı işsiz sayımız var. Bu sayı pandemi sonrasında geniş tanımlı işsizlik de dört puan artmış gözüküyor' diye konuştu.
'DÜŞÜŞ YOK'
'Bu verilere baktığımızda mevsim etkisinden arındırıldıktan sonra açıklanan işsizlik rakamına bakıldığında aslında işsizlikte büyük bir düşüş olmadığını görüyoruz' diyen Özkan, 'Diğer bir dikkat etmemiz gereken olgu ise istihdam oranın yüzde 48,5 olması. Bu da demek oluyor ki aslında çalışabilecek durumda olanların sadece yüzde 48,5'i çalışıyor. Bu rakam OECD ülkeleri içerisinde en düşük istihdam oranlarından biri. Genç işsizlik oranlarına baktığımıza yüzde 17 gözüküyor. Yüksek ve ciddi bir oran' değerlendirmesinde bulundu.
Çalışma süresinin Türkiye'de uzun olduğunun altını çizen Özkan, 'Fiili çalışma süresi 44,1 saat olarak karşımıza çıkıyor. Bu zaman dilimi çok uzun bir çalışma süresi. Dünyada çalışma saatleri çalışanlar lehine git gide azalırken Türkiye'de maalesef bu durum daha ters yönde hareket ediyor' ifadelerini kullandı.
'İNANILMAZ FARK VAR'
Özkan konuşmasına kadın-erkek çalışma oranları hakkında, 'Önemli diğer bir husus ise kadın işsizliğiyle erkek işsizliği arasında da inanılmaz bir fark var. Kadınlar için geniş tanımlı işsizlik yüzde 30'lar civarında olurken erkekler içinse bu oran çok daha düşük. Dünya genelinde çalışma çağındaki kadınlar yüzde 15 ama Türkiye'de bu oran ciddi artış gösteriyor. Erkeklerin iş gücüne katılımına baktığımızda İtalya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin seviyelerdeyiz ama kadınların iş gücüne katılımına baktığımızda Pakistan gibi ülkelerle yarışıyoruz' dedi.
İSTİHDAM ARTTI
İstihdam edilenlerin sayısı önceki aya göre 63 bin kişi artarak 31 milyon 716 bin kişi olurken, istihdam oranı ise yüzde 48,5'ye sabit kaldı. Oran erkeklerde yüzde 66'ken kadınlarda yüzde 31,4 olarak gerçekleşti.
ATIL İŞ GÜCÜ DÜŞTÜ
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı önceki aya göre 1,2 puanlık azalışla yüzde 22,5 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı % 15,8 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 16,7 olarak tahmin edildi.