Kadınlar kazanımların peşinde: Şiddet açık hale getiriliyor
Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-DİSK Genel-İş 9 Nolu Şube Kadın Komisyonu üyelerinin Konak'taki SGK (Sosyal Güvelik Kurumu) önünde...
Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-DİSK Genel-İş 9 Nolu Şube Kadın Komisyonu üyelerinin Konak'taki SGK (Sosyal Güvelik Kurumu) önünde kadın cinayetlerine bir kez daha kapı araladı. Öğlen saatlerince bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde kadınların dünyanın her alanında yaşadığı ayrımcılığa, istismara, tacize ve en önemlisi de cinayete karşı haykırdı. Kadınların yaşadığı şiddete ve tacize karşı kurumları önlem almaya davet eden DİSK Kadın Komisyonu, kadınlara yönelik şiddetin giderek arttığının altını çiziyor.
DİSK 9 nolu Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Merve Süzer, şunları aktardı:
'Kadınlara yönelik ayrımcılığa, şiddete, tacize, ev içi şiddete ve işyerlerindeki tacize karşı toplumu ve ilgili kurumların yasalara uymaya davet ediyoruz. Ülkemizde kadınların hukuki kazanımlarına karşı yürütülen sistematik çalışmalar sonucunda, kadına yönelik şiddetin giderek arttığını, en temel insan hakkı olan yaşam hakkının vahşice ihlal edildiğini endişeyle gözlemliyoruz.'
'Kadın birey olarak görülmüyor'
Mart 2021'de İstanbul Sözleşmesi'nin feshine dikkat çeken Süzer, 'İstanbul sözleşmesinde hukuksuz bir şekilde çıkılması, 6284 sayılı Yasa ve Uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kadın hakları kazanımlarının ihlal edilerek iktidar tarafından yeni düzenlemelerin getirileceği açıklamalarının yapılması, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması, toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı açıklamaların desteklenmesi, kadınların çalışma hayatından uzaklaştırılması, kadını özgür birey olarak görmeyip sadece aile içinde birey olarak gören zihniyetin oluşmasına yol açan politik uygulamalar gibi nedenlerle kadınlar daha fazla şiddete açık hale getirilmektir' dedi.
Açlıkla gelen taciz
Kadınlara yönelik fiziksel şiddetin yanı sıra psikolojik şiddetin de kendini çok fazla gösterdiğini aktaran Merve Süzen, 'Kadınların yasalarla elde ettiği kazanımların uygulanabilirliğini ortadan kaldırarak mobbing, şiddet, taciz ve tecavüzü arttırmaktadır. Birçok fabrikada ve işyerinde kadınlar işsizlik ce açlık tehdidi altında tacize, mobbinge baskıya karşı savunmasız. Bir kadın için şiddetten kurtulmak ve kendine bir hayat kurmaya çalışmak en güç durumlardan biridir. Biz sendikalı kadın işçiler olarak bu gidişe son verebilir ve işçi ile emekçi kadınlar için zindana çevrilen bu hayata karşı yeniden omuz omuza vererek bu hayatı kurabiliriz' dedi.
Sendikalı kadınların bir araya geldiği eylemde, şunlar talep edildi:
21 Haziran 2021'de yürürlüğe giren işyerinde şiddeti ve tacizi amaçlayan 'ILO 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin hemen imzalanmasını istiyoruz.
İstanbul sözleşmesinden çıkmayı kabul etmiyoruz.
Eşit işe eşit ücret istiyoruz.
Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz.
Her işyerine kreş ve her ilçeye sığınma evi istiyoruz.
Ucuz ve güvencesiz işlerde çalışmak istemiyoruz.
6284 sayılı yasa uygulansın.
Ekonomik krizin bedelini ekonomik krizi yaratanlar ödesin.