Kadınlar, Meme Kanseri riskine karşı ne kadar bilinçli ?
Bornova Belediyesi'nin düzenlediği farkındalık seminerinde, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri konusunda önemli bilgiler verildi. Uzmanlar, erken teşhisin önemine dikkat çekerken, Başkan Ömer Eşki de kadınlara sağlık kontrollerini aksatmama çağrısında bulundu.
Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Özel Ata Sağlık Hastanesi işbirliği ile Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Altındağ Atatürk Kültür Merkezi STK Yerleşkesi'nde bir farkındalık semineri gerçekleştirildi. Seminere Klinik Psikolog Beyza Yazıcı, Genel Cerrah Dr. Serhat Buldur ve Kadın Doğum Uzmanı Dr. Kemal Uğurbil konuşmacı olarak katıldı. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğuna vurgu yaparak, kadınları düzenli kontroller için sağlık merkezlerine gitmeye davet etti.
FARKINDALIK SEMİNERİ
Başkan Ömer Eşki, meme kanserinin yaygın ve tehlikeli bir hastalık olduğunu belirterek, “Meme kanseri, dünyada her 8 kadından birinde görülen bir hastalık. Ancak erken teşhis ile tedavi çok daha kolay ve etkili. Bu seminerle, erken teşhisin önemine dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Kadınlarımızı, düzenli kontroller için sağlık merkezlerine başvurmaya davet ediyorum. Erken teşhis, hayat kurtarır” dedi.
PSİKOLOJİK MÜCADELE
Klinik Psikolog Beyza Yazıcı, meme kanseri teşhisi konulan hastaların karşılaştığı psikolojik süreçleri anlatarak, bu süreçte yaşanan depresyon ve kaygı durumlarına dikkat çekti. Yazıcı, "Hastalar, hastalığın başlangıcında 'Bu bana olmazdı' ya da 'Sağlıklı yaşasaydım bunu yaşamazdım' gibi düşüncelerle pazarlık yapıyor. Bu süreç, depresyon ve kabul aşamaları arasında gidip geliyor. Depresyon, kaygı, isteksizlik, uyku ve iştah problemleri yaygın olarak görülebiliyor. Kabul aşamasına ulaşmak ise bu sürecin son aşaması ve psikolojik iyileşmenin önemli bir parçası” ifadelerini kullandı.
RİSKLER VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Genel Cerrah Dr. Serhat Buldur, meme kanserinin kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirterek, “Her 8 kadından 1'i yaşamı boyunca meme kanseri olma riski taşır. Erken teşhis, tedavi sürecinde kritik rol oynar. Kadınlar genellikle memelerinde fark ettikleri bir kitle ile başvururlar. Mamografi, ultrason ve MR gibi yöntemlerle değerlendirilen hastalar, şüpheli bir durum olduğunda biyopsi ile incelenir. Tedavi süreci, hasta ile birlikte planlanır ve yönetilir. Eğer bir şikayetiniz varsa, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmanız hayati önem taşır” dedi.
KORUYUCU ÖNLEMLER
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Kemal Uğurbil ise rahim ağzı kanseri hakkında bilgi vererek, bu kanserin en büyük nedeninin %99 oranında HPV virüsü olduğunu vurguladı. "HPV, rahim ağzı kanserinin en önemli nedenidir. Grip virüsü gibi bu da bir virüsle bulaşır. HPV aşısı yaptırmak, düzenli kontrolleri aksatmamak ve erken teşhisin önemini anlamak, rahim ağzı kanserinden korunmak için en etkili yöntemlerdir" diyerek, korunma yollarına dikkat çekti.
Kaynak: Bornova Belediyesi