Kalabalık ve havasız ortamlar hastalıkları artırıyor

Havaların soğumasıyla birlikte okullarda bulaşıcı hastalıkların tehdit oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Tuna Demirdal, hastalıkların asıl nedeninin kalabalık ve havasız ortamlar olduğunu vurguladı.

Havaların soğumasıyla birlikte okullarda bulaşıcı hastalıkların tehdit oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Tuna Demirdal, hastalıkların asıl nedeninin kalabalık ve havasız ortamlar olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Demirdal, kreşlerde ve okullarda hijyenik koşulların sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Kış aylarının gelmesiyle bulaşıcı hastalıkların artma riski üzerine konuşan Demirdal, “Bakterilerin temel sebebi havasız ortamlar. Kreşlerde oyuncakların, dershanelerde kapı kolları ve sıraların mutlaka deterjan ve suyla temizlenmesi gerekiyor. Bu şartlara uyulursa hastalıkları daha az göreceğiz” dedi.

"ENFEKSİYONLAR KOLAYCA YAYILABİLİR"

Soğuk havalarda, burnun koruyucu yapılarının tam olarak işlevini yerine getiremediğini ifade eden Demirdal, “Özellikle solunum yolu enfeksiyonları, solunum yoluyla burundan başlayarak akciğerlere kadar ulaşabiliyor. Soğuk havalarda burnumuzda bulunan koruyucu epitel dediğimiz yapılar tam olarak çalışmayabiliyor. Bu nedenle dışarıdan bakteri dediğimiz mikroorganizmaların hem üst solunum hem de alt solunum yolu enfeksiyonu yapma ihtimali biraz daha artıyor” şeklinde konuştu.

"OYUNCAKLAR VE SIRALAR TEMİZLENMELİ"

Prof. Dr. Demirdal, ailelere de önemli görevler düştüğünü belirterek, “Çocuklar birbirlerine sarılıp, oyuncaklarla birlikte oynayabiliyorlar. O günün bitiminde oyuncak bulunan kreşlerde oyuncakların deterjan ve suyla mutlaka temizlenmesi ve silinmesi gerekiyor. Kapı kolları ve dershanedeki sıraların mutlaka sabun ve suyla temizlenmesi gerekiyor. Bu şartlara uyulursa hastalıkları daha az göreceğiz. Ama tamamen engellemek mümkün değil” şeklinde konuştu.

"KALABALIK ORTAMLARDA MASKE KULLANIMI"

Pandemi döneminde maskenin önemli bir koruma aracı olduğunu hatırlatan Demirdal, “Pandemi yok ama kalabalık ortamlarda, özellikle iş yerleri ve okullarda hastalığı olan yetişkinlerin maske takması faydalı olabilir,” önerisinde bulundu. Ancak çocuklara maske takmanın zorlayıcı olabileceğini de ekledi.

"ÇOCUKLAR HASTAYSA OKULA GİTMEMELİ"

Çocukların sağlık durumuna dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Demirdal, “Bunlara dikkat edildiği takdirde mutlaka bu enfeksiyonlar daha az olarak görülecektir. Çocuklar çok hastaysa okula gelmemesi lazım. Çünkü başkalarına bulaştırabilir. Birkaç gün evinde dinlenebilir ve doktordan rapor alabilirler. Fakat hafif enfeksiyonlarda okullardan geri kalmalarına gerek yok” açıklamasında bulundu.

"YÜKSEK ATEŞ UYARISI"

Prof. Dr. Demirdal, yüksek ateşin önemli bir belirti olduğunu belirtti. Düşmeyen bir ateş varsa, çocuk kendini iyi hissetmiyorsa veya beslenemiyorsa mutlaka doktora başvurulmalı” önerisinde bulundu.

"C VİTAMİNİ İÇEREN MEYVELER FAYDALI"

Vitaminlerin viral enfeksiyonların iyileşmesinde etkili olduğunu ifade eden Demirdal, C vitamini içeren meyvelerin tüketilmesini önerdi.

"ÇOCUKLARIN ATLETLERİNİ DEĞİŞTİRMESİ ÖNEMLİ"

Son olarak, çocukların terlediklerinde atletlerini değiştirmeleri gerektiğini belirten Demirdal, “Çocukların terlediklerinde bu atletlerini değiştirmelerinde fayda olabilir. Çünkü sıcak-soğuk geçişleri özellikle vücut direncini olumsuz etkilemektedir. Olumsuz etkilenme nedeniyle dışarıdan alınan virüsler ve bakteriler daha kolay enfeksiyona yol açmaktadır. Sadece çocukları değil yetişkinleri de etkileyen bir durumdur. Çocukların üzerine süveter gibi ilave bir şey giymesinde fayda var” diye ekledi.

Bakmadan Geçme