Kalp krizi kadınlar için daha riskli

Yapılan araştırmada göğüs ağrısından mustarip kadınlara, erkeklerden daha fazla yanlış teşhis konduğu keşfedildi. Yeni araştırmada göğüs...

TAKİP ET

Yapılan araştırmada göğüs ağrısından mustarip kadınlara, erkeklerden daha fazla yanlış teşhis konduğu keşfedildi. Yeni araştırmada göğüs ağrısı çeken kadınların, tıbbi yardıma başvurmadan önce saatlerce bekleme olasılığının da daha yüksek olduğu, bunun da geç müdahale sonucu ölüm riskini artırdığı anlaşıldı. Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yaptığı araştırma kadınların daha az kalp krizi geçirdiğine yönelik yaygın kanının yanlış olabileceği sonucunu ortaya koydu.

GÖĞÜS AĞRISI CİNSİYETE GÖRE DEĞERLENDİRİLİYOR

Uzmanlar yaptıkları araştırma sonucunda göğüs ağrısı çekenlerin cinsiyetinin önlem almada etkili olduğu sonucuna ulaştı. Araştırmada 2018 ve 2019'da göğüs ağrısı şikayetiyle acil servise başvuran 41 bin 828 kişinin verileri, tahlilleri ve aldıkları ilk teşhisler incelendi. Bu kişilerin yüzde 42'si kadındı.

KADINLAR HASTANEYE GEÇ GİDİYOR

İncelemeler öncelikle kadınların hastaneye geç başvurma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösterdi. Belirtileri fark ettikten sonra en az 12 saat bekleyen hastalara odaklanan araştırmacılar. bunların yüzde 37'sinin erkek, yüzde 41'ininse kadın olduğunu gördü. Bulgulara göre hekimlerin göğüs ağrısı çeken erkeklerde ilk değerlendirmede bu sendromdan şüphelenme olasılığı kadınlara kıyasla daha yüksekti.

HİPERTANSİYONU OLANLAR DİKKAT

Yapılan araştırmada, hipertansiyon ve sigara gibi risk faktörleri, göğüs ağrısı çeken hastalarda olası iskemi şüphesinin artırması gerektiği ortaya koyulurken, bu risk faktörlerini taşıyan kadınların da 'olası iskemi' teşhisi alma ihtimalinin erkeklerden az olduğunu gözlemlendi. Araştırmanın bulguları, koroner sendromun, kadınların yüzde 5'inde, erkeklerinse yüzde 3'ünde ilk etapta yanlış teşhis edildiğini ortaya çıkardı.

Bakmadan Geçme