Kamu işçilerinin zam pazarlığında sona yaklaşıldı

Yaklaşık 700 bin kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nün...

TAKİP ET

Yaklaşık 700 bin kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün imzalanması bekleniyor. Protokol, Kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları, hastaneler ve üniversiteler de dahil olmak üzere çeşitli kamu kurumlarında çalışan işçileri ilgilendiriyor.

Türk-İş ve Hak-İş, işçi kesimini temsil ederken, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) kamu işverenini temsil ediyor. Görüşmelerde belirli bir aşamaya gelindi ve pazarlıklar yoğunlaştı. Kamu işvereni, ilk teklifinde taban ücreti 11.500 TL'ye yükseltmeyi ve 2023'ün ilk altı ayında yüzde 30 zam yapmayı önerdi. Ancak daha sonra, teklifi taban ücretin 12.000 TL'ye yükseltilmesi ve ilk altı ayda yüzde 40 zam yapılması şeklinde güncelledi.

İşçi tarafı ise aylık brüt taban ücretin 15.000 TL'ye yükseltilmesini, tüm ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesini ve ardından ilk altı ay için yüzde 45 zam yapılmasını talep ediyor. Hükümetten yeni bir teklif beklenirken, görüşmelerin hafta içinde yoğunlaşması ve sözleşmenin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nden önce imzalanması hedefleniyor.

'TEKLİFİ YETERSİZ BULDUK'

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TÜHİS'in teklifiyle ilgili olarak taban ücretin 11 bin 500 liraya yükseltilmesi ve ilk altı ay için yüzde 30 zam yapılması görüşmelerinin tıkanması nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in devreye girdiğini belirtti. Atalay, şu ifadeleri kullandı:

'Sayın Bakan, bayramdan önce, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleriyle görüşerek, hükümetin yeni teklifinin taban ücretin 12 bin lira yükseltilmesi ve ilk altı ay için yüzde 40 zam yapılması şeklinde olduğunu bize iletti. Biz bu teklifi işçi kesimi olarak yetersiz bulduk. Gelinen noktada, hükümetten günün koşullarını, işçilerin alım gücünü ve sunduğumuz taleplerimizi karşılayacak yeni bir teklifte bulunmasını istiyoruz.'

 

HABER MERKEZİ

(Y.K.)

Bakmadan Geçme