Kandilli'den 7.2 büyüklüğünde deprem uyarısı geldi: Tsunami oluşacak

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Her Yönüyle Deprem” sempozyumunda konuşan Kalafat, Türkiye’de depremlerin...

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Her Yönüyle Deprem' sempozyumunda konuşan Kalafat, Türkiye'de depremlerin izlenmesi ve oluş düzenlerine dair bir sunum gerçekleştirdi. Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek bir depremin çevresindeki 7 ili etkileyebileceğini belirten Kalafat, depremin ardından tsunamilerin oluşma riskine dikkat çekti.

Kalafat, 'Marmara'da büyük bir deprem olduktan sonra denizin kenarına gidilmemesi gerektiğini kesinlikle bilmemiz gerek' dedi. Beklenen tsunamilerin Marmara'daki heyelanlardan kaynaklanabileceğine dikkat çeken Kalafat, depremin büyüklüğünün 7'nin üzerinde olabileceğini öngördüklerini açıkladı.

Marmara Denizi'nin dibinde 3 farklı çukur olduğunu ve bu çukurların yaklaşık 900-1200 metre derinliğinde olduğunu belirten Kalafat, üzerinde ise 15-20 metre yüksekliğinde alüvyonlar bulunduğunu ifade etti. Bu alüvyonların depremin etkisiyle sarsılarak denize aktığını ve bunun sonucunda tsunami oluştuğunu vurguladı.

Doç. Dr. Kalafat, tsunami tehlikesine karşı korunmak için kıyı bölgelerinden uzaklaşılması gerektiğini ve yüksek yerlere sığınılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Japonya'da yaşanan örnek bir tsunaminin ardından, tsunami duvarlarının inşa edilmesine rağmen dalgaların bu duvarları aştığını ve büyük zararlara yol açtığını hatırlattı. İstanbul'da ortalama 7.2 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini belirten Kalafat, bu depremin ardından oluşabilecek tsunamide tedbirli olunması gerektiğini vurguladı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme