Karayemiş çekirdeği az kalsın akciğerine mal oluyordu
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Fatma Karabacak'ın yuttuğu karayemiş çekirdeği, soluk borusuna kaçarak akciğerine ulaştı.
Zamanla akciğerin bir kısmında ciddi hasara yol açan çekirdek nedeniyle Karabacak, ameliyat olmak zorunda kaldı. Başarılı geçen operasyonun ardından sağlığına kavuşan Karabacak, 'Bir daha çekirdekli bir şey yemem. Hocam kurtardı beni' dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş, hastanın sık sık akciğer enfeksiyonu geçirmesi nedeniyle doktora başvurduğunu belirtti. Tekinbaş, 'Şikyetleri geçmeyince hastaya tomografi çekildi. Tomografide sağ akciğerinde normal olmayan bir lezyon görüldüğü için hastanemize yönlendirildi. Biz de incelediğimizde, sağ akciğerin orta kısmında tümöre benzeyen bir lezyon tespit ettik. Gerekli tetkikler yapıldı, PET/CT çekildi ve problemli bir alan tespit edildi. Bronkoskopi yaptık, hava yolunun içinde bir tümör tespit edildi. Orta lob tamamen harap olmuştu, içerisi iltihapla doluydu. Bu nedenle hastaya operasyon kararı verdik' ifadelerini kullandı.
Ameliyat sırasında orta lobu aldıklarını belirten Tekinbaş, 'Bronşun içini açtığımızda bir çekirdekle karşılaştık. Çekirdeğin üzeri doku benzeri bir yapıyla kaplanmıştı. Bronkoskopide tümör sanılmasının nedeni de buydu; çekirdek, tümöre benzer ve vücut dokusuna benzeyen bir görünüm kazanmıştı. Çekirdeği çıkardık, temizledik ve bunun bir karayemiş çekirdeği olduğunu gördük. Bu çekirdek akciğerin orta lobunu tıkamış, balgam bu bölgede birikmiş ve zamanla iltihaplanarak akciğer dokusuna zarar vermiş. Orta lob tamamen işlevini yitirmişti. Başarılı bir ameliyat geçiren hastamız şu an oldukça iyi, yakında taburcu edeceğiz' diye konuştu.
Yemek yeme sırasında yaşanan ani hareketlerin risklerine de dikkat çeken Prof. Dr. Tekinbaş, 'Yemek yerken ya da ağızda bir şey saklarken ani gülme, öksürme veya nefes alma sonucunda yabancı cisimler hava yoluna kaçabiliyor. Hava yoluna kaçtıktan sonra hastada ani öksürük başlar. Ancak yabancı cisim yerine oturup hareketsiz hale geldiğinde öksürük kesiliyor. Bu yüzden birçok hasta, 'boğazıma bir şey kaçtı ama geçti' diyerek doktora başvurmuyor. Oysa bu ihmalkrlık ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Bu hastamızda da öyle oldu. Eğer geç kalınsaydı, akciğerin tamamını almak zorunda kalabilirdik. Yabancı cisim aspirasyonları en çok çocuklar ve yaşlılarda görülse de her yaş grubunda olabilir. Yemek yerken ani öksürük başlarsa ve bu öksürük uzun sürerse, hatta başka belirti olmasa bile mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Bronkoskopi ile bronş ağacının detaylı değerlendirilmesi gerekir. Bu, kesin tanı için şarttır' dedi.
Yuttuğu karayemiş çekirdeği nedeniyle büyük bir sağlık sorunu yaşayan Fatma Karabacak ise ameliyat sonrası yaptığı açıklamada, 'Bir daha çekirdekli bir şey yemem. Hocam kurtardı beni' diyerek hem doktoruna teşekkür etti hem de yaşadığı deneyimi paylaştı.