Karkas ete zam geldi
Ulusal Et Konseyi, karkas et fiyatlarına zam geldiğini açıkladı. Bölgelere göre değişen fiyatlara göre Ege'de dana karkas ve kuzu karkasın kilosu ne kadar oldu?
Ulusal Et Konseyi karkas et fiyatlarına zam geldiğini duyurdu ve yeni listeyi açıkladı. Konseyin açıkladığı listeye göre Ege Bölgesi'nde dana karkas etin fiyatı 316,67, kuzu karkas etin fiyatı 331,67 lira oldu.
KIRMIZI ET ARZINDA SORUN DEVAM EDİYOR
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yücesan, kırmızı et arzında geçen yıl yaşanan sorunun bu yıl da devam ettiğini söyledi. Geçen yıl 150 bin tondan fazla ithalat yapıldığını hatırlatan Yücesan, "Yüksek besi maliyeti ve kur kaynaklı artan besleme maliyetleri nedeni ile özellikle küçük üreticiler hayvancılığa devam etmekte zorlanıyor. Arzın talebi karşılayamaması fiyat istikrarsızlığı oluşturuyor. Hayvancılığın ve kırmızı et üretiminin bu zayıf hali sektörü korunaksız hale getirerek, piyasaları olumsuz etkiliyor" dedi.
İşlenmiş et ve et ürünleri firmalarına ithalat kolaylığı getirilmesi önerisinde bulunan Yücesan, "Arz yetersizliğini piyasa olanaklarına zarar vermeden hızla çözmek için işlenmiş et ve et ürünleri faaliyetinde bulunan firmalara Et ve Süt Kurumu'nun aracı olması yerine, 2016 yılı üretim rakamları dikkate alınarak belirlenecek olan oranlarda kontrollü olarak doğrudan karkas ithalat izni verilmeli. Bu yöntem, aynı zamanda tedarik zincirinin sadeleştirilmesi ile maliyet tasarrufu sağlayacağı için et fiyatına düşüş yönünde olumlu katkısı olacak. Besi sayısını artırmak ve atıl çiftlik kapasitelerini hızla doldurmak amacıyla firmaların sıfır gümrük vergisiyle doğrudan besilik materyal ithalatı yapmasına izin verilmeli. Besilik ithalatındaki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kaldırılmalı. Finansman sıkıntısı nedeniyle çiftliğine besilik dana alamayan firmalar vadeli alım yapabilir" diye konuştu.
Yücesan, şöyle devam etti; "Milli Tarım Projesinin iki önemli ayağından biri olan hayvancılıkta yüksek verimli yerli ırkları destekleme modeli ve damızlık üretim merkezleri oluşturulması uygulamaları aynen, uzun soluklu devam ettirilmeli. Orta ve uzun vadede öncelikle, Türkiye'deki mevcut sığır ırk popülasyonu sütçü ırklar yerine kombine verimli ırklar çoğunluk haline getirilmeli. Küçükbaş üretiminin ülkemizin iklim ve coğrafi şartlarına uygun ekonomik üretimi nedeniyle desteklemeye devam edilmesi ve tüketiminin özendirilmesi çalışmaları yapılmalı."