Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri: Demircilik

Demircilik mesleği, Türk kültüründe geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren, yaşamın vazgeçilmezlerinden biri olarak yer alıyor. Ancak...

TAKİP ET

Demircilik mesleği, Türk kültüründe geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren, yaşamın vazgeçilmezlerinden biri olarak yer alıyor. Ancak son zamanlarda kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek olarak karşımıza çıkmakta. Sektörün son temsilcilerinden Süleyman Akdemir, dede mesleğini devam ettirmeye gayret ediyor.

Kucukmenderes.com.tr internet sitesinden Aydeniz Çalık'ın haberine göre demircilik mesleği; ana maddesi demirin ısıtılarak basit el aletleri aracılığıyla şekil verilerek işlenen geleneksel bir zanaattır. Günlük hayatta genellikle araç-gereç olarak karşımıza çıkan demir madeni tarihte daha çok silah olarak kullanılmıştır. Bu yüzden de demir çeşitli efsanelere konu olmuş ve insanlık tarihinin en önemli unsurları arasında yer almıştır. Söz konusu mesleğin birçok zorluğu da bulunuyor.

'ÜÇ NESİLDİR SÜRDÜRÜYORUZ'

Osmanlı'dan günümüze kadar gelen demircilik mesleğinin dedesinden babasına, babasından da kendisine kalarak üç nesildir  sürdüğünü ifade eden Süleyman Akdemir, İzmir'in Kemeraltı çarşısında 44 yıldır devam eden kişiye özel bıçak ve balta yaptığını belirtti. Süleyman Akdemir, Çin pazarının ve fabrika ürünlerinin piyasayı kaplaması, emek isteyen el ürünü aletlere talebin azalması nedeniyle zor günler geçirdiklerinin de altını çizdi.

Söz konusu ürünlerini en yüksek kaliteli malzemelerden ürettiklerini dile getiren Süleyman Akdemir, dedesinin yaklaşık otuz beş sene önce mesleği bıraktığını, müşterilerin hala dedesinin yaptığı ürünleri dükkana getirip sadece ağzını bileyleterek kullanmaya devam ettiklerini vurguluyor.

Kişiye özel tasarımlarını ise çizim programlarından müşterilerle beraber tasarladıklarını ifade eden Akdemir, şablon olarak çıktı alarak üç boyutlu şekle getirdikten sonra aslını yaptıklarını belirtti.

'İNTERNET SATIŞLARINA AĞIRLIK VERDİK'

Türkiye'nin dört bir yanına özel tasarladıkları siparişleri gönderdiklerini ifade eden  Akdemir, 'Teknolojiyi takip etmek gerekiyor bu yüzden kişiye özel siparişle internet satışlarına daha çok ağırlık verdik. İzmir'de artık bu işi yapanın bir elin parmağını geçmiyor. Söz konusu işler artık daha çok özel siparişlere döndü. Kişiye özel kamp bıçağı, balta tasarladıklarını ancak bu işler artık son zamanlarını yaşıyor' ifadelerini kullandı.

(Y.K.)

Bakmadan Geçme