‘Kemeraltı yoğun bakımda, ameliyata giriyoruz’

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş (TARKEM) Genel Müdürü Sergenç İneler,  Rehber Murat Turan...

TAKİP ET

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş (TARKEM) Genel Müdürü Sergenç İneler,  Rehber Murat Turan ile birlikte basın mensuplarıyla Kemeraltı turu gerçekleştirdi. İneler,  yapılacak yatırımları yerinde anlatırken Kemeraltı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kemeraltı'nın yoğun bakımda bir hasta olduğunu dile getiren İneler, 'Hastaya antibiyotik tedavisiyle ayakta tutmaya çalışıyorduk. Şimdi elimize neşter aldık ve ameliyata giriyoruz. O kanserli hücreleri temizlememiz lzım' diye konuştu. Turun arından Portekiz Sinagog'unda Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun tanıtımı gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, önceliklerinin 24 saat yaşayan cıvıl cıvıl bir Kemeraltı olduğunu söyledi

'TOZUNU SİLMELİYİZ'

İzmir, Türkiye'de en çok kültür mirasına ve tarihi yapılara sahip olan 2'nci şehir olduğunu vurgulayan İneler, 'İlki de İstanbul. Tescilli olarak toplamda 5 bin 500 tane yapı vardır. Bunların yarısı Kemeraltı ve Basmane'de bulunuyor' ifadelerini kullandı.

Yeşildirek Hamamı'yla ilgili görüşlerini paylaşan İneler, '1950'lerde dükknlara bölünmüş ve satılmış. Ya kullanılamıyor ya da amacı dışında kullanılıyor.  Buranın restore edildiğini ve bir su müzesi olarak düşünün. Bizim yapacağımız şey bu. Aslında elimizde bir mücevher var ama üstünde toz var. Bu tozun silinmesi gerekiyor.  Ben bir İzmirli olarak konuşuyorum, bırakın TARKEM'i. Burası Osmanlı'nın en değerli yapılarından bir tanesi. Dükknları kaldırdığınızı hayal edin, aslında burası gerçekten korunmuş bir yapı' açıklamasını yaptı.

'TÜRKİYE'NİN DEĞERİ'

İneler, Kemeraltı'nın gerçek değerinde olmadığının altını çizerek, 'Burası İzmir'in hatta Türkiye'nin en değerli yerlerinden bir tanesi. Eğer biz burada doğru bir değer artışı yarattığımızda ve paylaştırıldığında herkes mutlu olacak.  Kemeraltı, şu anda yoğun bakımda biz küçük projeler ile hastaya antibiyotik tedavisiyle ayakta tutmaya çalışıyorduk. Şimdi elimize neşter aldık ve ameliyata giriyoruz. O kanserli hücreleri temizlememiz lzım.  Bizim yatırımlarımızda Basmane Bölgesi'nde; oteller, Havra Bölgesi'nde; yeme içme, Kestelli Bölgesi; ofisler, eğitim verilecek yapılar.  Mesel buradaki bir restoranın deposu Havra Sokağı olacak. Ben burada esnafın koyduğu peyniri satarsam onunla yarışırım. Bizim yapmak istediğimiz şey, mesel orada iyi bir peynir varsa restoranda ona uygun menü olacak' diye konuştu.

'YIKILMASI BANA GÖRE DEĞİL'

Salepçioğlu Han ile ilgili konuşan İneler, 'Buradaki esnafların dükknlarının korunduğu ve niteliğin arttırıldığını düşünün. Burada bomboş alanlar var. 2 ya da 3'üncü kattan sonraki alanların otel olduğunu düşünün. Esnaf da bu şekilde gerçekten kazanır. Biz yıkmayı çok seviyoruz, ama ben sevmem. Tunç Başkan duymasın, belediye binasının yıkılması da bana göre değil. Bu bir mirastır, korunmalı' dedi.

'SIÇRAMA YAŞAYACAK'

Kemeraltı turunun ardından 'İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun tanıtımı Portekiz Sinagogu'nda gerçekleştirildi.   Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'Dünyanın en büyük, en eski açık hava alışveriş merkezi olarak Kemeraltı bu şehrin kalbidir ve geleceğinin teminatıdır. Bu şehrin herhangi bir yerinde yepyeni yaşam alanları, siteler, binalar inşa edebilirsiniz. Ama Kemeraltı'nın başka bir hikyesi vardır. Ruhu, sesi, lezzetleri vardır. Kemeraltı 8 bin 500 yıllık mirası ileriye taşıyacaksa Kemeraltı ile beraber taşıyacak. Bu hikyenin çok eskilere giden bir geçmişi var. Çok sayıda insanın emeği var. Şimdi burada başka bir yapı oluştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi gövdesini koyuyor. TARKEM çok önemli bir süreçten sonra onların için de yeni bir sıçrama noktası doğuyor. Bu işin bizler açısından en zor kısmı belki finansman kısmıydı. Ama bizim heyecanımızı sahiplenmiş bir İzmirli var. Bu hikyeyi bambaşka bir boyuta taşımamak için artık bir sebep yok' diye konuştu.

'ÖNCELİĞİMİZ KEMERALTI'

Büyük bir adım atıldığını aktaran Başkan Soyer, 'Bugün geleceğin tasarımı başlıyor. Çok heyecanlıyım ve bugün şunu biliyorum; Türkiye'ye, dünyaya örnek bir model inşa ediliyor. Özel sektörün, finans sektörünün, esnafın, küçük üreticinin yer aldığı ve birlikte hareket ettiği bir model. 50 bin lirayla ortak olunabiliyor. Esnafımıza bu hikye anlatılmalı, buraya ortak olmalı. Hem kendi geleceğini büyütmek, güzelleştirmek hem de ekmeğini kazandığı Kemeraltı'nı iyileştirmek için. El birliğiyle büyük bir imeceyle büyüyerek sürdürülebilir ve geleceğe taşınacak bir mücadele başlıyor. Sadece parası olanların gelip yatırım yapacağı bir şey de değil, esnafımızın da içinde yer alacağı, küçük esnafımızın sermayeyle buluşacağı, gerçekten kalıcı ve geleceğe taşınacak bir model ortaya çıkacak. Bu UNESCO markasıyla, ismiyle taçlanacak. Ben Kültür Turizm Bakanlığımızın da bu meseleye ciddî katkı vereceğine inanıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin vizyonunda Kemeraltı bir numaradır. 24 saat yaşayacak cıvıl cıvıl bir Kemeraltı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin birinci önceliğidir' açıklamasını yaptı.

Bakmadan Geçme