Kemik sağlığını korumanın önemi: 65 yaş üstü kadınlar için yıllık kontroller zorunlu!

Kemik sağlığı için neler yapmalıyız? 65 yaş üstü kadınların her yıl kemik sağlığı taraması yaptırması gerektiği biliniyor. Peki, osteoporozun artışının ardında yatan nedenler neler? Hangi besinler kemik sağlığını destekliyor? Düzenli egzersiz yapmanın önemi nedir? Osteoporoz, yalnızca kadınlar için mi bir risk taşıyor? Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. İdris Avcı'nın önerileri ve Dünya Osteoporoz Günü'nde kemik sağlığını korumak için atılması gereken adımlar neler?

20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü, osteoporozun artan önemiyle birlikte, kemik sağlığının korunmasına dair kritik mesajlar vermek için bir fırsat sunuyor. Uzmanlar, özellikle 65 yaş üstü kadınların yıllık kemik dansitometrisi ölçümü yaptırmalarının hayati bir gereklilik olduğunu vurguluyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi'nden Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. İdris Avcı, osteoporozun yaşam süresinin uzaması ve sağlıksız yaşam tarzları nedeniyle giderek daha fazla görüldüğünü belirtiyor.

Osteoporozun, hormon değişimleri nedeniyle ileri yaş kadınlarda daha şiddetli seyrettiğine dikkat çeken Dr. Avcı, bu durumun uzun süreli steroid kullanımı, diyaliz ve organ nakli geçmişi olan bireylerde daha genç yaşlarda görülebileceğini ifade ediyor. Kemik yoğunluğundaki azalma, vücut üzerinde çeşitli olumsuz etkiler yaratabiliyor. Özellikle omurga, kalça ve diz eklemlerindeki yüklerin artmasıyla birlikte şiddetli sırt, bel ve kalça ağrıları ortaya çıkabiliyor. Basit travmalar sonucu bile kemik kırıkları yaşanabiliyor, bu nedenle erken müdahale ve tedavi şart.

DENGELİ BESLENMENİN ROLÜ

Dr. Avcı, çocukluk döneminden itibaren kalsiyum ve magnezyum açısından zengin bir beslenme alışkanlığı edinmenin önemli olduğunu belirtiyor. Ispanak, brokoli, domates, patates, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar, kemik sağlığını destekleyerek osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, düzenli egzersiz yapmanın, kas sistemini güçlendirerek kemiklerin üzerindeki yükü azaltabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, D vitamini eksikliğinin osteoporoz riskini artırdığına da vurgu yapılıyor; bu nedenle güneş ışığından yeterince faydalanmanın önemi belirtiliyor.

YILLIK KONTROLLERİN ÖNEMİ

Osteoporoz tanısı almış kişilerin, omurga cerrahisi ve endokrinoloji uzmanlarına başvurmaları gerektiğinin altını çizen Dr. Avcı, 65 yaş üstü kadınlar için yıllık kemik dansitometrisi ölçümünün önerildiğini belirtiyor. Diyabet hastaları, uzun süreli steroid kullananlar ve immünsüpresif bireyler için, endokrinoloji ve omurga cerrahisi tarafından belirlenen risk oranına göre daha erken yaşlarda kemik ölçüm taramalarının yapılması gerektiği ifade ediliyor. Erkeklerde ise rutin kemik dansitometri ölçümünün sadece belirli durumlarda önerildiği kaydediliyor.

Bu bilgiler ışığında, kemik sağlığının korunmasının ne denli önemli olduğu ve erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceği bir kez daha ortaya konmuş oluyor. 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü'nde, kemik sağlığını koruma adına alınacak önlemler hakkında farkındalığın artırılması gerekiyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme