'Kendimizi mi yakalım?'

Geçtiğimiz gün Tokat'ın Erbaa ilçesinde Hükümet Caddesi girişinde, 47 yaşındaki Hakan Yıldırım’a ait mısır ve kestane...

Geçtiğimiz gün Tokat'ın Erbaa ilçesinde Hükümet Caddesi girişinde, 47 yaşındaki Hakan Yıldırım'a ait mısır ve kestane tezghı belediyenin zabıta ekipleri tarafından kaldırılmak istendi. Belediye görevlilerin satışa izin vermemesi üzerine Yıldırım, yanında getirdiği benzin şişesini üzerine dökerek kendini ateşe verdi. Yıldırım'a çevredeki esnaf ve zabıta ekipleri müdahale derken ağır yaralanan seyyar satıcı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yaşanan olaya tepki gösteren İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, ekonominin ağır yara aldığı bir dönemde hırsızlık yapmadan namusuyla evine ekmek götürmek isteyen seyyar satıcılara yapılan baskıları kabul etmeyeceklerini; bir insanı ölüme sürükleyen Erbaa Belediyesi ile Tokat Belediyesi'ni kınadıklarını vurguladı.

1 YILDA 9 CAN

Bu yıl içinde ülkenin farklı kentlerinde 28 seyyar satıcının tezgahını zabıtaya kaptırmamak için intihar girişiminde bulunduğunu ve bunların 9'unun hayatını kaybettiğini açıklayan Laçin, yüzlerce araca ve tonlarca ürüne de el konularak imha edildiğini kaydetti. Pandemi döneminde de sokak müzisyenlerinden seyyar satıcılara kadar birçok kimsenin yaşamına son verdiğini hatırlatan Laçin, 'Artık bu işe bir çözüm bulunsun, intiharlar durdurulsun. Yaşananların nedeni ekonomik sıkıntılar. Çözüm ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in uygulamaya koyduğu İzmir modelidir' diye konuştu.

'UTANCI PAYLAŞIYORUZ'

Türkiye'nin güvencesiz çalışanları olarak müzisyenleri, seyyar satıcıları, işportacıları, ayakkabı boyacıları, hamalları ile 6 milyon esnaf adına bu gidişe 'dur' dediklerini kaydeden Laçin, 'Komşumuz açlıktan intihar edecek noktaya gelmişken bizler üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiremediğimiz için tüm insanlıkla, yaşanan bu utancı paylaşıyoruz' ifadelerini kullandı.

HER AY ORTALAMA 10 CEZA

Yurt genelindeki belediye başkanlarına da seslenen Evren Laçin şunları söyledi: 'Şirketlere ve işverenlere milyonlarca liralık teşvik, kira İndirimi, hibe verilirken seyyar esnafın payına açlık, işsizlik, yoksulluk ve ölüm düştü. Yıllardır belediyelerin kapısını aşındıran, bizi kayıt altına alın ve sabit esnafı rahatsız etmeyecek bir yerde küçücük tezgah açıp işgaliyemizi, vergimizi ödeyelim derken bir de bakıyoruz seyyar başına ayda ortalama 10 civarında ceza kesiliyor, aracına ve mallarına el konuluyor. Evimize ekmek götürmek için kazandığımız parayı cezalara yatırıyoruz.'

Haber Bülteni 

Bakmadan Geçme