Kendini sabote etmenin nedenleri?
“Kendini sabote etme davranışı, bir kişinin kendi başarısızlığına veya mutsuzluğuna neden olabilecek çeşitli fiziksel, duygusal, zihinsel...
'Kendini sabote etme davranışı, bir kişinin kendi başarısızlığına veya mutsuzluğuna neden olabilecek çeşitli fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal yolları içerir. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, bu davranışın psikolojik bir baş etme mekanizması olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor. Eryılmaz'a göre, başarısızlık veya sevilmeme gibi derin duygularla başa çıkmak istemeyen biri, özellikle romantik ilişkilerde kendini sabote edebilir.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, kendini sabote etme davranışını değerlendirirken, bu davranışın kişinin kendisiyle yüzleşmek istemediği zayıf yönleri veya kabul etmek istemediği özelliklerine karşı bir tür içsel mücadele olduğunu vurguluyor.
'AŞIRI KONTROLSÜZ DAVRANABİLİR'
Eryılmaz'a göre, 'Örneğin, başarısızlık veya sevilmeme hisseden bir kişi, bu duygularla yüzleşmek yerine aşırı fedakar veya kontrolsüz davranabilir. Bu durum özellikle romantik ilişkilerde kendini sabote etmeye ve sonuçta ilişkisizliği tercih etmeye yol açabilir.'
'BİR BAŞLANGIÇ OLABİLİR'
Bu davranışın fark edilmediği ve kişinin psikolojik farkındalık geliştirmediği durumlarda, kişinin öz güveninin azalabileceğini ve sağlıklı ilişkiler kuramayabileceğini belirten Eryılmaz, 'Kendimizde güçlü ve zayıf yanların yanı sıra, sürgüne gönderdiğimiz parçalar da olabilir. Bu nedenle, kendimizle yakınlaşmak ve bu cesareti göstermek, kendini sabote etme davranışını değiştirmek için bir başlangıç olabilir' diyor.
LEYLA BİLGİ