Kentsel dönüşümün elini ekonomi bağlıyor!

Sıla ARABACIOĞLU/ YENİ İZMİR –İzmir'de unutulan kentsel dönüşüm, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından yeniden akıllara geldi. İnşaat...

TAKİP ET

Sıla ARABACIOĞLU/ YENİ İZMİR –İzmir'de unutulan kentsel dönüşüm, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından yeniden akıllara geldi. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremleri 'uyarı' olarak nitelendirdi. İzmir'de binaların yüzde 60-70 oranında dayanıksız olduğunu belirten Eylem Ulutaş Ayatar, var olan sorunların bugüne kadar çözülmediğini ekledi. Ayatar, depremin değil yapı güvenliğinin konuşulması gerektiğini söyleyerek, 'Kentsel dönüşümde elimizi kolumuzu bağlayan ekonomik durum' dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar

 'YAPI GÜVENLİĞİ'

 İzmir'de merkezde Kahramanmaraş büyüklüğünde bir deprem beklenmese dahi oluşacak hasarın o bölgeye yakın düzeyde olabileceğini söyleyen Ayatar, 'Dolayısıyla beklenen hasar hiç azımsanacak ölçekte değil. Ancak, esas konuşulması gereken bu oranlar değil, onların hangi binalar olduğunun tespit edilmesidir. Nerelerde deprem olacağı ve nereleri etkileyeceği artık biliniyor. Bizim artık depremin kendisinden ziyade yapı güvenliğini konuşmamız lazım' diye konuştu.

İnşaat Mühendisi Ayatar, İzmir'de yapıların olası bir depreme dayanıklı olmadığını vurgulayarak, 'Yapılan tespitler de bu yönde. 99 Depremi'ni milat kabul edip ondan sonra yapılan yapıların yapımına, denetim mekanizması ve kalite düşüklüğünü birleştirdiğimizde bunu söyleyebiliyoruz. Bu anlamda deprem için büyük risk anlamına geliyor. Olası bir merkezde yaşanacak depremde çok daha yıkıcı olacak. Ya yapılarımızı güçlendireceğiz ya da yıkıp yeniden yapacağız. Bu da maalesef hızlı ilerleyen süreçler değil. Önce yapıların tespiti daha sonra depreme karşı güvenli hale getirilmeli. Burada en önemli olan belki de elimizi kolumuzu bağlayan ekonomi. Buna bir kaynak ayrılması gerekiyor. Kendi kaynaklarımızı kullanırken de kamu kaynaklarını kullanırken de bu yapı güvenliği öncelikli olmalı' ifadelerini kullandı.

'YETKİN MÜHENDİSLİK'

Mühendisliğin sadece ruhsatta imza ile değil, hak ettiği yerde olması gerektiğini belirten Ayatar, 'Yapı inşalarında tam zamanlı şantiye şefi olmalı. Bunun yanı sıra ustaların ve müteahhitlerin yetkin hale getirilmesi yani yetki mühendislik gerekiyor. Bu anlamda mühendisliğin merkeze alınmalı ve iyi bir denetim mekanizması olmalı' açıklamasını yaptı.

Bakmadan Geçme