KESİAD'a konuk olan İktisatçı Prof. Uzunoğlu açıklamalarda bulundu
KESİAD, Allianz Küçük Kulüp'te organize ettiği toplantıda Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi iktisatçı yazar Prof. Sadi Uzunoğlu'nu...
KESİAD, Allianz Küçük Kulüp'te organize ettiği toplantıda Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi iktisatçı yazar Prof. Sadi Uzunoğlu'nu ağırladı. KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel, seçime günler kala güncel ekonomik gelişmeleri ve seçim sonrası Türkiye ekonomisini bekleyen gelişmeleri değerlendirmek istediklerini belirtti. Sadi Uzunoğlu'nun perspektifi ile seçim sonrasına bir bakış sunmak istediklerinden bahseden KESİAD Başkanı Günel, 'Kendisini ekonomi programlarında yaptığı yorumlarla yakından tanıyoruz. KESİAD üyeleri ile kendisini buluşturarak seçim sonrası Türkiye'nin ekonomik yol haritasını görmek istedik' ifadelerini kurdu.
KESİAD'a konuk olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, seçim sonrası Türkiye'yi zorlu bir dönemin beklediğini belirtti. Türkiye Merkez Bankası rezervlerinin swaplar dahil edildiği zaman eksi 60 milyar dolar seviyesinde olduğundan bahseden Uzunoğlu, 'MB rezervinin bu manzarası sebebiyle dövizi baskılama, KKM uygulamaları seçimden sonra devam ettirmek mümkün değil. İktidar değişmese de yeni bir ekonomi yönetimi iktidara gelse de şu anki ekonomi politikası sürdürülemez' ifadelerini kurdu. Yüksek faiz ne kadar kötü ise düşük faizin de o kadar kötü olduğunu belirten Uzunoğlu, 'Türk lirası değerlendiğinde de kötüdür. İthalatı teşvik eder. O sebeple bir dengeyi tutturmak zorundayız' diye konuştu. Yeni bir iktidar oluştuğunda faizlerin hızlıca arttırılmasının da mümkün olmadığından bahseden Uzunoğlu, 'Dolayısıyla seçim sonuçlarından bağımsız olarak bizi zorlu bir süreç bekliyor' şeklinde konuştu.
'BORÇLARI DEVİRMEK ZOR OLACAK'
Gelen bir soru üzerine ekonomi yönetimine kendisinin gelmesi durumunda ilk yapacağı işin Türkiye ekonomisinin envanterini çıkarmak olduğunu belirten Uzunoğlu, 'Önce karnemizi görmemiz lazım ki politikamızı belirleyelim. Sonra insana yatırım, altyapıya, enerji ve temiz suya yatırım yapmak gerekiyor. Tarım son derece önemli, köylerde yaşamın iyileştirilmesi gerekiyor. Dijital altyapı köylere kadar ulaştırılmalı ki teknolojik tarıma geçebilelim' ifadelerini kurdu. Dünya'da sıkı para politikasının devam ettiğinden bahseden, Türkiye'nin kısa vadede ödemesi gereken borçları bulunduğunu ekleyen Uzunoğlu, 'Eskiden kredi bulmak kolaydı çünkü faizler sıfırdı. Şimdi FED Avrupa Merkez Bankası faiz arttırıyor. Kredi yine bulursunuz ama hem faizler yüksek hem de Türkiye'nin CDS değeri hala 500 üzerinde. Dolayısıyla borçları çevirmek de zor olacak' diye konuştu.
'ENFLASYONU DÜŞÜRMENİN YOLU..'
İş insanlarına ve yatırımcılara tavsiyelerde de bulunan Uzunoğlu, altının her zaman değerli ve güvenli bir yatırım olduğunu, her yatırımcının portföyünde altın bulundurması gerektiğini belirtti. Dolar ile borçlanmaktan kaçınmak gerektiğinden bahseden Uzunoğlu, 'Enflasyon devam ettikçe firmalar kar edecektir, bunun da borsaya olumlu yansıması olacak. İMKB 30 içinden bir miktar hisse de portföye eklenebilir' diye konuştu. Yıl sonu enflasyon oranının yüzde 50'lerde olmasını beklediğinden bahseden Uzunoğlu, 'Bu enflasyonu düşürmenin yolu sadece ekonomik önlemlerle olmaz. Güvenilir kamu kurumlarına ihtiyacımız var. Sağlam ekonomi sağlam kamu kurumları ile tesis edilebilir' şeklinde konuştu.
(M.T.)
Haber Merkezi