KESK, TİS taleplerini sıraladı: En düşük maaş 45 bin TL olmalı!
Yeniizmir.com Yazarı Sıra Arabacıoğlu’nun haberine göre Yaklaşık 3 buçuk milyon kamu emekçileri ve emeklilerini ilgilendiren Toplu...
Yeniizmir.com Yazarı Sıra Arabacıoğlu'nun haberine göre; Yaklaşık 3 buçuk milyon kamu emekçileri ve emeklilerini ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile ilgili KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik açıklamalarda bulundu. 7 Ağustos-10 Ağustos tarihleri arasında Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere toplam 7 ilde çalışmalar yapılacağını dile getiren Bozgeyik, maaş taleplerini açıkladı. Bozgeyik, 'En düşük memur maaşının 45 bin TL, eş yardımı 3 bin 310 TL, çocuk yardımının ise 2 bin 220 TL'ye çıkarılması gerektiğini dile getirdik. Ocak 2024 beklenmeden en düşük emekli maaşı 15 bin TL olmalı' dedi. Merkez olarak 7 ilde çalışmalar devam etse de şube yöneticilerinin 81 ilin tamamında çalışmaların sürdürüleceği kaydedildi 10 Ağustos'ta ise İzmir'de yapılacak çalışmaların sonucunun aktarılacağı belirtildi.
'SEÇİMDE KAYNAKLAR SEFERBER EDİLDİ'
Bozgeyik Türkiye'de her geçen gün artan vergi yükü ve zamlar halkın geçim sıkıntısının arttığını belirterek, 'Bizleri talepleri ileterek kazanıma dönüşmesi konusunda mücadele ediyoruz. Biz evrensel normlarda yeni bir TİS yasasının oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye, bir seçim süreci de yaşadı. Cumhur İttifakı kamunun bütün imkanlarını kendi iktidarı için seferber etti. Kamunun tamamen talan edildiği dönemi geride bıraktık. Seçim döneminden sonra yoğun bir ekonomik saldırı ile karşı karşıya kaldık. Her ne kadar rasyonel politikalara döneceğiz deselerdi o günden bugüne vergiler arttı, harçlar arttı zamlar geldi. Bununla birlikte var olan geçinememe sorunu daha da fazla arttı. Biz bu ekonomik krize ve zamların geri alınmasına karşı ortak bir mücadele sürdürülmeli' dedi.
KESK olarak 6 başlıkta TİS taleplerini oluşturduklarının altını çizen Bozgeyik, '24 Temmuz'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na taleplerimizi dosya halinde sunduk. Türkiye'de çok yoğun bir yoksullaşma var. TÜİK'in sahte rakamları üzerinden açıklamalar yapılıyor. Bu rakamlara göre ücretler belirleniyor. Ücretlerimiz belirlenirken kamu emekçilerine yoksulluk sınırı yönünde arttırılmalı. 22 yıllık AKP iktidarı döneminde yoğun bir güvencesiz istihdam politikaları hayata geçirildi. Bu yüzden çok yoğun bir kadro daralması var. Eğitim ve sağlıkta 100 bini aşan bir ihtiyaç olmasına rağmen atama yapılmıyor. O nedenle TİS sürecinde önemli bir başlığımız da güvenceli istihdam. Türkiye'de 10 milyona yakın işsizlik var. 1 milyonu aşan kadın ve genç işsizliğinden bahsediyoruz. Üniversiteyi bitirmiş ve iş bulamamış genç ve kadınlara destek olunmalı, istihdamın önü açılmadı' diye konuştu.
Haber Merkezi