'Kırık Saçlar' hareketi Çiğli'de ses getirdi

İstanbul Sözleşmesi geri gelecek mi? Kadın cinayetlerine karşı yürüyüşler ne kadar etkili? Kadına yönelik şiddetle mücadelede yerel yönetimler nasıl bir rol üstleniyor? CHP'nin başlattığı 'Kırık Saçlar' eylemi neden büyük ses getiriyor? Gamze Yıldız'ın Özge Polat ziyareti, toplumsal farkındalığı nasıl artırdı?

Kadın haklarının korunması ve İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden yürürlüğe girmesi talebiyle başlatılan “Kırık Saçlar Özgürlüğe Yürüyor” eyleminin yedinci durağı Çiğli'de gerçekleşti. Şiddete maruz kalan ve cinayete kurban giden kadın ve çocuklar için düzenlenen yürüyüş, Çiğli Deprem Anıtı'ndan başlayarak Kasaplar Meydanı'nda sona erdi. Bir sonraki adımda Menemen'e devredilen bu eylem, kadınlara destek mesajları ile güçlü bir şekilde sürdü.

Yürüyüşe eşi Gamze Yıldız ile katılan ve pankart taşıyan Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, kadına yönelik şiddetle mücadelede kararlılık vurgusu yaptı. Başkan Yıldız, “Birlikte, daha adil ve eşit bir toplum için mücadeleye ve kadına yönelik şiddeti durdurmak için sesimizi daha güçlü çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.

EYLEME GENİŞ KATILIM

Çiğli Belediye Başkanı Yıldız'ın yanı sıra, CHP Çiğli İlçe Başkanı Erkan Akar, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Zahide Kurun, CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Rahşan Nazlıoğlu, CHP Çiğli Kadın Kolları Başkanı Songül Yılmaz, CHP Çiğli İlçe Gençlik Kolları Başkanı Can Özdemir, Çiğli Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda Çiğlili eyleme katıldı.

Yürüyüşten önce CHP Karşıyaka İlçe Kadın Kolları Başkanı Alev İldeniz, Çiğli sınırında bayrağı CHP Çiğli Kadın Kolları Başkanı Songül Yılmaz'a devretti. Katılımcılar, ellerinde “İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmeyeceğiz”, “Asla Yalnız Değilsin”, “Özgür Kadın Özgür Toplum”, “Kadın Cinayetleri Politiktir” gibi sloganlar taşıyan dövizler ile yürüdü. Kasaplar Meydanı'nda, hayatını kaybeden kadınlar anısına siyah balonlar havaya bırakıldı ve havuza karanfiller atıldı.

MÜCADELE SÜRECEK

CHP Çiğli Kadın Kolları Başkanı Songül Yılmaz, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine sert eleştirilerde bulundu. Yılmaz, “Gece sokaklar kadınlar için güvenli olmalı. Bizler, kadına yönelik şiddete karşı duran bireyler olarak bu mücadelede kararlıyız. Şiddeti hiçbir şey mazur gösteremez. İstanbul Sözleşmesi geri gelene kadar sokakta olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

BAŞKAN YILDIZ KONUŞTU

Kadına yönelik şiddete karşı sesini yükselten Başkan Onur Emrah Yıldız, “Ne yazık ki 2024 yılında hâlâ kadın cinayetlerini sonlandırmak için yürüyoruz. Bu yürüyüş, Türkiye demokrasisi için bir utançtır. Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi'ne bağlı belediyeler olarak kadınların yanında olmaya devam edeceğiz. Kadına şiddet son bulana kadar susmayacağız, mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

GAMZE YILDIZ'DAN ÖZGE POLAT'A ZİYARET

Başkan Yıldız'ın eşi Gamze Yıldız, yürüyüş sonrasında eski eşi tarafından silahlı saldırıya uğrayan ve ölümden dönen Özge Polat'ı hastanede ziyaret etti. Yıldız, “Kadına yönelik şiddete karşı mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz. Özge'nin yanında olacağız, bir daha böyle olayların yaşanmamasını diliyoruz” dedi.

Kaynak: Çiğli Belediyesi

Bakmadan Geçme