‘Kız yurdu manzaraya kurban gitmesin’

yeniizmir.com internet sitesi yazarı Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre, 1950'lerde 'halk tipi apartman' olarak tasarlanan binalardan biri...

yeniizmir.com internet sitesi yazarı Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre, 1950'lerde 'halk tipi apartman' olarak tasarlanan binalardan biri Varyant'ta diğeri ise Güzelyalı'da belediye eliyle inşa edildi. Binaların yapılmasındaki asıl amaç dar gelirli vatandaşların düşük gelirle ev sahibi olabilmesiydi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Güzelyalı'da bu uygulama başarıyla hayata geçirildi. O dönem var olan yurt sorunu nedeniyle Güzelyalı'daki gibi sosyal konut olması için yapılan bina, amacını yerine getiremeden önce erkek öğrenci yurdu olarak kullanıldı. Sonrasında Zübeyde Hanım Kız Öğrenci Yurdu adını alarak kız öğrencilere hizmet vermeye başladı. Uzun yıllar kullanılmasının ardından geçtiğimiz aylarda depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle bina yıkıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı mülkiyetinde olan arazinin, öğrencilerin 'barınamıyoruz' haykırışlarına karşın akıbetinin ne olacağı belli değil. Eğitimciler, yıkılan yurt binasının yerine ihtiyacı karşılayacak yeni yurt yapılması gerektiğini savundu. İzmir Araştırmaları Derneği Başkanı Yaşar Ürük ise yıkılan binanın yerine başka bir bina inşa edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

'YERİNE BİNA YAPILMAMALI'

Konu ile ilgili tarihsel boyutta görüşlerini bildiren İzmir Araştırmaları Derneği Başkanı Yaşar Ürük ise 'Yıkılması noktasında tarihi olarak olumsuz bir durum olduğunu düşünmüyorum. Mimari açıdan çok da özellikleri olan bir yapı değildi. Öyle bir binanın o zamanlar Varyant'ın ortasına yapılmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. O binanın yerine başka bina yapılmamalı' dedi.

İzmir Araştırmaları Derneği Başkanı Yaşar Ürük

'RANT DEĞERİ YÜKSEK'

Eğitim-Sen 3 İzmir No'lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Ümit Akıncı, yurdun yıkılmasını öğrencilerin barınma sorununa dikkat çekerek ele aldı. Yıkılan yurtların yerine yenisi yapılması gerektiğinin altını çizerek, 'Yıkılan yurt binasının olduğu alan, rant değeri yüksek bir bölge. Umuyoruz bir an önce onun yerine öğrencilere yetecek bir tesis inşa edilir. Okullar kapalıyken, devletin elinde fırsat varken yeni yurtlar inşa edilerek hizmete açılması gerekiyordu. Yıkılan yurtların yerlerine yenisi yapılmadığı takdirde çok ciddi bir kriz yaşanacak' dedi.

Eğitim-Sen 3 İzmir No'lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Ümit Akıncı

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme