Konut almak isteyenler yurtdışına yöneliyor

Yüksek enflasyon nedeniyle düşen konut arzı ve konut kredilerine ulaşmanın zorlaşması gibi nedenlerle çözüm arayan Türk...

Yüksek enflasyon nedeniyle düşen konut arzı ve konut kredilerine ulaşmanın zorlaşması gibi nedenlerle çözüm arayan Türk yatırımcılar, gözünü yurt dışındaki alternatiflere çevirdi.

Altın, döviz ve borsa gibi yatırım araçlarının yeterince güven uyandırmadığını belirten İzmirli gayrimenkul sektörü temsilcileri, konut sahiplerine uygulanacak yeni ek vergi hazırlıklarının da yatırım gücü olan vatandaşları yeni arayışlara yönelttiğini söyledi.

Türkiye'nin büyük kentlerindeki bir dairenin bedeliyle, Almanya, İngiltere ya da Miami'de konut almanın mümkün olduğunu belirten yetkililer, yurt dışında alınan bir dairenin döviz cinsinden ciddi bir kira getirisi sağladığına da dikkat çekiyor.

Sektör temsilcileri, uygulanan sıkı para politikasının yanı sıra; sektörün çeşitli teşviklerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle yeni arsaların imara açılmasının ve kentsel dönüşümün öncelikli olarak ele alınmasının önemini bir kez daha hatırlattı.

'TOKİ KONUTLARININ FİYATI BİLE ÇOK YÜKSEK'

Konut almanın artık lüks hale geldiğini söyleyen GHO Kurucusu Hasan Can Çalgır, 'İnsanların en temel ihtiyaçlarının başında barınma geliyor. Barınmanın karşılığı olan gayrimenkuller de hiçbir şekilde lüks sayılmamalıdır. Bu bir ihtiyaçtır; ama ne yazık ki ülkemizde artık konut almak lüks oldu. İzmir başta olmak üzere ülkemizdeki bir çok kentte TOKİ'nin ürettiği konutların fiyatları bile çok yüksek. Bunun ana nedeni inşaat malzemelerindeki maliyet artışı. İçinde bulunduğumuz ekonomik konjonktürden dolayı maliyetlerin inmesi de beklenmiyor. Son dönemde yurt dışına yatırım konusunda özellikle İngiltere ön plana çıkıyor. Fiyatların Türkiye'ye yakın olmasından dolayı daha kolay satın alınabilen ve kira getirisi de yüksek olan Kuzey Kıbrıs, Karadağ ve Kuzey Avrupa ülkelerine talep de giderek artıyor' dedi.

YATIRIMCILAR İÇİN CAZİP BİR FIRSAT

Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Onur Durmuş da 'Almanya'da kurduğumuz Coordinat Construction GMBH firmasıyla Almanya başta olmak üzere; Avrupa'nın farklı ülkelerinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Bunun ilk adımını Duisburg kent merkezindeki projeyle beraber attık. Bu projeyi tamamladıktan sonra yeni yatırımlar yapmak için önemli danışmanlık firmalarıyla görüşme halindeyiz. 300-500 konutluk yeni projeler yapmak istiyoruz. Çünkü Almanya'da konut açığı var. Orada yeni konutlara yoğun talep bulunuyor. Türk yatırımcılar için önemli bir avantaj sağlıyoruz. Çünkü hem Almanya'da yatırım yapacaklar hem de İzmir'de kurumsal bir firmayla gerektiğinde yüz yüze görüşme fırsatına sahip olacaklar. Bu güven duygusunu verebilmek bizler için çok önemli. Yatırımcılar için çok cazip bir fırsat. Üstelik Almanya'da konut sahibi olmak vize konusunda da bir avantaj sağlıyor' diye konuştu.

TÜRKİYE, BARINMA PROBLEMİNE ODAKLANMALI

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı ise kentsel dönüşümün sağlıklı binalar ve yaşanabilir bir kent için fırsat sunduğunu belirterek, şunları söyledi; 'Türkiye'nin artık barınma problemine odaklanması gerekiyor. 2024 yılında ekonomik gidişat mevcut durumunu koruyacak. Yılın son çeyreğinde ekonomik verilerin daha da düzelmesini, 2025'in başında ise faizlerin düşmesini bekliyoruz. Yapı stoğumuz eski ve depreme dayanıksız. Türkiye'nin en büyük problemi barınma ve konuta ulaşılabilirlik. Konut stoğu acilen yenilenmeli ve konut ulaşılabilir hale gelmeli. Bunun için ihtiyaca göre konut üretilmeli. Günümüzde konut fiyatları çok yüksek. Kiralar da çok arttı. Bunun bir şekilde sağlıklı bir zemine oturtulması şart. Gözde Grubu olarak bugüne dek binlerce kişiyi ev sahibi yaptık. Önümüzdeki süreçte Türkiye'de 10 farklı kentte sağlam ve ulaşılabilir özellikteki konutlar için adım atacağız.'

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme