Konutlar toprağın doğal sıcaklığıyla ısınacak
JED Başkanı Ali Kındap, yeryüzünün birkaç metre derinliğinde toprak sıcaklığının sürekli 10 derecenin üzerinde olduğunu ve mevsimsel değişikliklerden etkilenmediğini belirtti.
Türkiye'de enerji tüketiminin önemli bir kısmı binalarda kullanılıyor. Son beş yılda dünya genelinde artan jeotermal ısı pompaları, enerji tüketimini önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip. Bu sistemler, toprağın doğal ısısından yararlanarak hem ısıtma hem de soğutma işlevi görüyor.
Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, yeryüzünün birkaç metre derinliğinde bile toprak sıcaklığının sürekli olarak 10 derecenin üzerinde olduğunu belirterek, mevsimsel değişikliklerden etkilenmediğini vurguladı. Kındap, Türkiye'de özellikle doğalgaz altyapısının bulunmadığı bölgelerde jeotermal ısı pompası kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini, gelecekte doğalgazın yerini bu sistemlerin alabileceğini ifade etti.
UYGULAMALAR KRİTİK BİR ROL ÜSTLENECEK
Kındap, konut ısıtma amacıyla kullanılacak jeotermal ısı pompalarının uygun projelerle hayata geçirilebileceğini dile getirerek, Türkiye'nin 2053 yılına yönelik “Net Sıfır” hedefinde bu uygulamaların kritik bir rol oynayacağını kaydetti. Özellikle yeni inşa edilen binalarda bu sistemlerin kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
HEM ISITMA HEM SOĞUTMA İÇİN JEOTERMAL ÇÖZÜM
JED Başkanı Ali Kındap, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası enerji arz güvenliği tehlikesi, Avrupa'da ısı pompalarının yaygınlaşmasına yol açtığını ifade ederek, JED Başkanı Ali Kındap, “Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlayan enerjide arz güvenliği tehlikesi, başta Avrupa olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede ısı pompalarının kullanımını yaygınlaştırdı. Pek çok klimanın yerini ısı pompası alırken; bu sistemin 2050 yılına kadar 2.6 milyar insanın klima ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Ülkemizde ise son yıllarda ısı pompası kullanımının yaygınlaştığını görüyoruz. Özellikle yeni inşa edilen binaların, ısı pompalarının kurulumuna uygun biçimde tasarlanması gerektiğini düşünüyoruz.
Dünyada hızla yaygınlaşan ve gelişmiş jeotermal teknolojileri ile bütünleşen bir bakış açısıyla sonsuz ve dışa bağımlılığı sıfır noktasında olan bir enerji kaynağını ısıtma ve soğutma amaçlı kullanmamız mümkün hale gelebilecek. Türkiye iklimlendirme teknolojilerinin üretimi ve kullanımında dünyada söz sahibi bir ülke. Bu konuda uzun vadeli kredi ve destek mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz” diye konuştu.
AVRUPA'DA ISI POMPASI HEDEFLERİ
Kındap, Avrupa Komisyonu'nun REPowerEU paketi kapsamında 2030'a kadar 30 milyon ısı pompası kurulumu hedeflediğini hatırlatarak, sadece konutlarda değil, tüm yaşam alanlarında kendi enerjisini üreten sistemlerin tasarlanmasının önemine vurgu yaptı. Uzun vadeli kredi ve destek mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.