Körfez'de kirlilik sorunu: Ölü balıklar tekrar kıyaya vurdu

İzmir Körfezi'nde kirlilik artıyor Karşıyaka'da binlerce ölü balık kıyaya vurdu. Su yüzeyindeki balıklar dronla görüntülenirken, sahildeki vatandaşlar kötü koku nedeniyle zor anlar yaşıyor.

İzmir Körfezi'nde, çevresel kirliliğin etkisi giderek artıyor. Karşıyaka ilçesinde, kıyıya vuran binlerce ölü balık, durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Dron ile çekilen görüntüler, deniz yüzeyindeki balık ölümlerinin boyutunu ortaya koyarken, sahildeki vatandaşlar pis koku nedeniyle zor anlar yaşadıklarını belirtiyor.

20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan Sahili'nde meydana gelen ölü balık olayından sonra, kirliliğin kaynağını tespit etmek amacıyla başlatılan çalışmalar sürüyor. Ancak, o tarihten bu yana balık ölümlerindeki artış devam ediyor. Bugün, Karşıyaka İskelesi'nde denizin bir bölümünün rengi yeşile dönerken, kıyıya vuran ölü balıklar dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, hem açık denizde hem de kıyıda balık toplama çalışmalarına başladı. Kıyıdan toplanan ölü balıklar, siyah çöp poşetlerine doldurularak sahil boyunca birikti.

VATANDAŞLARDAN TEPKİ

Sıcak havanın da etkisiyle ağır bir kötü koku sahilde hâkim durumda. Eşiyle birlikte Uşak'tan İzmir'e gelen 24 yaşındaki Tuğçe Otçu, “Etraf çok pis ve balıklar da zaten deniz üzerinde ölmüş durumda. Kenarda da poşet içerisinde balıkla var. Deniz kokusu alıyorum diyen yalan söyler muhtemelen. Deniz pis olduğu için gidip de bir deniz havası alın diyemem.” diyerek durumu eleştirdi. Bir başka vatandaş, Murat Güler, “Çok kötü bir koku var. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Ben zaten sahil kenarında çalışıyorum, kokudan bayağı rahatsız oluyorum. Yeri geliyor hiçbir şekilde çalışamıyoruz. Bu denizden kaynaklı değil, pis atıklardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Allah'tan evim sahil şeridinde değil” şeklinde ifade etti.

BİLİM KURULU TOPLANTISI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kirlilik ve toplu balık ölümleri ile ilgili çözüm önerilerini geliştirmek için İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu'nu oluşturulmuştu. Kurulun ilk toplantısı ise Bakan Murat Kurum'un başkanlığında yapılmıştı.

Bakmadan Geçme