Kripto varlıklar SPK Yasası ile güvence altında
Türkiye'de uzun zamandır gündemde olan kripto varlıklara ilişkin düzenleme, Sermaye Piyasası Kanunu'ndaki değişiklikle yasalaştı. Artık kripto...
Türkiye'de uzun zamandır gündemde olan kripto varlıklara ilişkin düzenleme, Sermaye Piyasası Kanunu'ndaki değişiklikle yasalaştı. Artık kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluşu ve faaliyetleri Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) iznine tabi tutuldu, izinsiz çalışanlara hapis cezası getirildi. Mevcut kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde SPK'ya başvurarak faaliyet izni alması gerekiyor. Kripto varlık platformlarının denetimi ise SPK tarafından ilan edilen listede yer alan bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak.
3,8 MİLYAR DOLARLIK KRİPTO FON ÇALINDI
IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO'su Murat Çiftçi; düzenlemenin önemini vurgulayarak, “Kripto para yatırımları, geleneksel yatırım araçlarına göre daha riskli. Çünkü öngörülemez koşul ve riskler barındırıyor, dolayısıyla da spekülasyonlara karşı korunmasız. Siber güvenlik riskleri, yetkisiz erişim ve dolandırıcılık gibi sorunlar yaşanıyor, üstelik devletin fon koruması yok. 2021'de 3,3 milyar dolar ve 2022'de ise 3,8 milyar dolar tutarında kripto fon çalındı. Tüm bunlara bakıldığında, Türkiye'de yürürlüğe giren yeni yasanın kripto varlıkların yasal çerçevede korunması ve belli bir düzenlemeye tabi tutulması açısından son derece büyük öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
KRİPTO FONLARA SİGORTA
Kripto para sigortasının, sigorta sektöründe yeni ürün olarak uygulanmaya başladığını da açıklayan Çiftçi, şu bilgileri verdi; “Teorik olarak, kaybolan veya çalınan sanal varlıklar için teminat sağlıyor. Ancak, çoğu ürün, borsa saldırısı veya sistem hatasını gerekçe göstererek kayıpları karşılamıyor. Bazı popüler kripto borsaları kendi anahtarlarını güvende tutma sistemleri yeterli koruma kalkanı sağlamadığında kayıpları temin ediyor. Kripto para ve blokzincirler yeni riskler taşıdığından, teminat kapsamları henüz net değil. Çoğu sigorta şirketi kripto borsaları veya kripto ile bağlantılı operasyonlara yatırım yapan diğer kuruluşlara teminat sunuyor. Öte yandan, kripto ve sigorta ekosistemi geliştikçe birçok taraf sigorta teminatlarını satın alabilmek için harekete geçebilecek ve özel ürünler ve alternative risk transfer / hedging enstrümanları gelişimine katkı sağlayarak yeterli sigorta arzının oluşumu için çalışmalar yapacak.”
HABER MERKEZİ