Küresel borçlar rekor seviyede
Geçen yılın aynı dönemine göre küresel borç tutarında yaşanan 18 trilyon dolarlık artışın, özellikle ABD, Japonya,...
Geçen yılın aynı dönemine göre küresel borç tutarında yaşanan 18 trilyon dolarlık artışın, özellikle ABD, Japonya, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ekonomilerle birlikte Çin, Hindistan, Brezilya ve Meksika gibi gelişmekte olan ülkelerdeki borç artışından kaynaklandığı belirtildi. Raporda, sektörel bazda incelendiğinde ise borç seviyelerindeki artışın daha belirgin bir şekilde kamu sektöründe görüldüğü vurgulandı.
Küresel borcun, ülkelerin toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) üzerindeki oranı yüzde 333 olarak kaydedilirken, bu oranın zayıf küresel büyüme ve azalan enflasyonist baskılar nedeniyle yükselme eğiliminde olduğu öngörüldü.
Rapor, sektörlere göre ayrıntılı bir bakış sunarak, hane halklarına ait borçların 57,9 trilyon dolar, finansal olmayan şirketlere ait borçların 91,1 trilyon dolar, kamu borçlarının 88,1 trilyon dolar ve finansal şirketlere ait borçların 70,3 trilyon dolar olduğunu ortaya koydu. Gelişmiş ekonomilerin toplam borcunun 206 trilyon dolar, gelişmekte olan ekonomilerin ise 101,3 trilyon dolar olduğu belirlendi.
Türkiye'nin durumu da raporda ele alındı. Ülkenin GSYH'ye oranla hane halklarına ait borçlarının yüzde 12,3, finansal olmayan şirketlere ait borçlarının yüzde 53, kamuya ait borçlarının yüzde 33,8 ve finansal şirketlere ait borçlarının ise yüzde 17,8 olduğu ifade edildi. Raporda ayrıca, siyasi açıdan yaşanan belirsizliklerin ve jeopolitik gerilimlerin, borç seviyelerindeki yüksek artışları tetikleyebileceği uyarısında bulunuldu.
Haber Merkezi