Küresel Isınma Kapıya Dayandı!

5 Haziran Dünya Çevre Gününde Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Ege Orman Vakfı'nın düzenlediği konferansta küresel...

5 Haziran Dünya Çevre Gününde Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Ege Orman Vakfı'nın düzenlediği konferansta küresel ısınmaya dikkat çekildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege Orman Vakfı 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla konferans düzenledi. konferansta Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Enver Bakioğlu, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz açılış konuşmalarını gerçekleştiren isimler oldu.

İzmir Ticaret Odasında, Doğal varlıkların korunması, teknik ve bilim temelli doğru bilgi akışıyla orman yangınlarının önlenmesine yönelik bilincin artırılması amacıyla Ege Orman Vakfı iş birliğiyle, 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası etkinlikleri kapsamında, 'Orman Yangınlarına Bakış' temalı bir konferans düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Enver Bakioğlu, ormanlarımızı kaybetmemek için bilinçli olunması gerektiğine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: '

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle, Çevre Bilimi ve orman yaratıcılığıyla ilgili farkındalığı arttırmak amacıyla burada bulunuyor olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğumuzu paylaşmak isterim. Bu vesileyle bu anlamlı günde, Ender Başkanımızın nezdinde, Erdoğan Bey'e ve ekibine, bu etkinlik yönünde Ege Orman Vakfı ile işbirliği yapılmasına verdiği desteklerden dolayı en kalbi duygularımızla teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu arada bugün aramızda bulunmayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cemil Tugay'a Bey'e, Karşıyaka Belediye Başkanı olduğu dönemde Avrupa Birliği projelerine verdiği desteklerden ötürü teşekkür ederim.

Mustafa Kemal Atatürk, ormansız toprak vatan değildir sözüyle, ormanların önemini vurgulamış, nesillerin doğal bir çevre içinde yetişmesini amaçlamıştır. Atamızın bu söylemini kendisine düstur edinen, Holding Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Cem Bakioğlu, değerlerimiz arasında yer alan sosyal sorumluluk kapsamında Ege Orman Vakfı'nı 29 yıl önce, yani Birleşmiş Milletler'in Ocak 2016'da yürürlüğü alarak belirlediği 17 sürdürülebilir kalkınma amacından tam 20 yıl önce 16 Ekim 1995 yılında İzmir'de kurmuştur.

Kuruluşumuzdan bu yana mottomuz gelecek kuşakta orman yok demesinler. Misyonumuz gelecek nesillerimize yaşanabilir bir dünya bırakmak, gezegenimizin ve doğal varlıklarımızın korunması için çalışanlarımız ve gönüllülerimizle birlikte var gücümüzle çalışarak topluma rehberlik etmektir. Orman ekosistemlerinin sürdürülebilirliği için çalışan Ege Orman Vakfı'nın kuruluş amacı, yeni orman alanlarının oluşturulmasına destek olmak, ormanları korumak, erozyonu önlemek ve dert olan alanlarda çözüme gitmektir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Türk şehitlerimizi rahmetle, minnetle, sevgi ve sonsuz saygılarınızla anıyoruz. Dünya büyük bir problemle karşı karşıya kalacak. Bu problem bugün yaşadığımız tüm problemlerden daha büyüktür. Zira eğer tedbir almazsak ve üzerimize düşeni yapmazsak bu yüzyılın sonunda gezegenimiz bir ateş topuna dönebilir.

Einstein'dan sonra gelmiş geçmiş dünyanın en büyük fizikçilerinden kabul edilen Stephan Hawking, ölmeden önce yaptığı bir konuşmada, yaklaşan tehditlerin farkında olmalıyız. Canlı yaşamın olduğu tek gezegen olan bu mavi gezegeni hep birlikte korumalıyız. Yaşam kaynağımız olan ormanlarımızı, sulak alanlarımızı korumalı ve daha da geliştirmeliyiz.

Orman yangınları, ağaçlarımızın yok olması, toprağın tahribatı ve orman alanları içerisinde yaşayan ve biyolojik zenginliğimizi oluşturan birçok canlının yok oluşuna sebep olurken küresel ısınmanın tetiklenmesine neden olmaktadır.

TÜM KESİMLER ÜZERİNDE CİDDİ SORUMLULUKLAR VAR

İzmir Ticaret Borsası, Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ormanları korumak için bütün insanların üzerine sorumlulukların bulunduğunu ve Doğa'yı düşünmeden yaşamak lüksünün olmadığını söyleyerek,

'Ne yazık ki kaynakları sınırsızmış gibi tüketilen yeryüzünde, fosil yakıtların kontrolsüzce kullanılması ve yenilebilir enerji kaynaklarının küresel çapta yaygınlaşmaması nedeniyle birbiriyle paralel olarak karşımıza çıkan küresel ısınma, iklim değişikliği ve karbon hızı, tüm dünyanın önlem almaması da çoğunlukla sıkı bir problemdir. Hepimizin çok iyi bildiği gibi, eğer karbon salınımını azaltmasak, beslenmeden soluduğumuz havaya kadar temel yaşama dair hemen her şey ciddi bir tehditle karşı karşıyayız.

Ülkenin en önemli amacı ekonomik büyümenin sağlanması olduğundan, başlangıçta çevre sorunları göz ardı edilmesi dediğimiz sene, büyüme ve karbon sorunları dolusuna kademeli olarak son vermek hepimizin ortak sorunudur. Yüksek ekonomik ve sosyal refah seviyesi ve yaşam standartları için çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi ve düşük karbonlu ekonomiye geçişi konusu kritik öneme sahip. Bunu başaran ülkeler bir yandan azami düzenli bir şekilde çalışıyor.

Ülkemizin pozisyonu ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak düşük karbonla ekonomiye geçişi çok kolay olmadığında bunun kısa vadede ciddi maliyetler getirdiğini tespit ettik.

Ormanlarımız, gelecek nesillerin temiz bir Dünya yaşamaları için çok kıymetli. Hiç kuşkusuz katkılarınızın en güzel mükafatı, tabiata açılan yaraları biraz olsun sarabilmiş olmaktır. Bu süreçte çok değerli katkılar olan sayın jüri üyelerine, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanımız ve Yönetim Kurulu olmak üzere tüm emeği geçen herkese teşekkür ederim.' Sözlerini noktaladı.

ORMANLIK ALANLARIMIZI ARTIRMALIYIZ

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yeşil dönüşümün farkında olmak için eğitimli bir topluma ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek,

Yeni yaptırımların olmaması için orman sayısının artması için ülkemizde yüzde elli altılı bir orman alanı altmış, altmış beş seviyeler çıkabilmesi için çaba gösteren vakıf ve kurumlar var. Bu vakıf ve kurumlardan bir tanesi de bizim kurumumuzdur. Düşüncesiyle çalışmalarımıza büyük destek olan yön gösteren Enda Enerji Holding A.Ş ve Egenda Ege Enerji Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanından birkaç cümle rica ediyorum.' dedi.

DÜNYA'MIZ GÜNDEN GÜNE ISINIYOR

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar'ın davetiyle konuşma yapan Enda Enerji Holding A.Ş ve Egenda Ege Enerji Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, ormansız bir ülkede yağmur çekemeyiz diyerek küresel ısınmayı işaret etti. Bakioğlu,

Dünyamız maalesef günden güne ısınıyor. 1900'lü yıllarda, 2020 yılları arasında 111 derece ısınma var. Bu ısınma önümüzdeki 100 yılda çok daha fazla artacak. 2 dereceye yakın düşünülmekte.

Bariz bir şekilde ısınmayı gördünüz. Ege bölgesi ve Akdeniz'de 4 ila 7 derece bu yaza mahsus artacak. Bu aynı zamanda Orta Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da 2 dereceyi artışa göreceğiz. Şimdi ben bunları düşünemiyorum. Dolayısıyla ormansızlaşan bir ülkede yağmuru çekemeyeceğimiz için önemli olan kuraklığın yaşanmaması.' şeklinde konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ETMELİYİZ

Açılış konuşmasının sonlandıran İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ise iklim değişikliğinin Dünya gündeminde olduğunu ve iklim değişikliğine karşı kesintisiz olarak mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizerek şu ifadeleri kaydetti:

Orman yangınları başta olmak üzere maddi ve manevi zararlarda yol açan afetleri deneyimliyoruz. Dolayısıyla ne olursa olsun iklim kriziyle mücadeleye kesintisiz devam etmemiz gerektiğine inanıyorum. İklim bilimciler uzun zamandır ormanların yangınlara karşı daha kırılgan hale geldiğini anlatıyor. Uyarlarda bulunuyorlar. Ortalama sıcaklıktaki artışlar, havadaki nem oranının düşmesi, sıklığı ve şiddeti artan sıcak dalgaları maalesef yaz aylarında orman yangınları için uygun koşullar sağlıyor.

Artık orman yangını hiç istemiyoruz. Ancak orman yangınlarının en kısa sürede tespit edilmesi ve hızlı mücadele ile kontrole alınmasının oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın aldığı tedbirler, önlemler ve yangına ilk müdahale süresinin 40 dakikadan 11 dakikaya düşürülmesini de son derece sevindirici buluyoruz. Önlemler alınırken halkımıza özellikle orman yangınlarının oluşumundaki farkındalığının eğitim ile aktarılması gerektiğinin kanaatindeyiz.

LEYLA BİLGİ

 

Bakmadan Geçme