Kutsal meyvenin ihracat rekoru

Türkiye'nin geleneksel ihracat ürünü kuru incir, dünya ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor. 90 bin tonluk üretimin yüzde 80'i 100'ün üzerinde ülkeye gidiyor. Bu yıl ihracatta yüzde 41 artış oldu

Bir süredir aflatoksin iddialarına konu olan Türk kuru inciri, ihracatta da rekor kırmaya devam ediyor. Üç kutsal kitapta birden adı geçtiği için kutsal meyve kabul edilen incirde, Türkiye hem üretim hem de ihracat lideri konumda. 150 bin ton olan dünya kuru incir üretiminin 90 bin tonla yüzde 60'ını tek başına Türkiye gerçekleştiriyor. Bu üretimin de yüzde 80'i 100'ün üzerinde ülkeye gönderiliyor.

Tamamı yerli girdilere dayalı yapılan kuru incir ihracatının Türkiye'ye yıllık 300 milyon ABD dolar net döviz girdisi sağladığını açıklayan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, "Bir süredir gündemi meşgul eden kuru incirde aflatoksin nedeniyle ihracat ürünlerinin geri döndüğü yönündeki yanıltıcı haberlere rağmen kuru incir ihracatımız geçen sezona göre %41 artış gösterdi. 2024 sezonu sonunda ihracat gelirimizin yaklaşık 400 milyon ABD dolar olması bekleniyor" dedi.

Işık, "Kuru incir yaklaşık 25.000 üreticimizin ve işletmelerimizde çoğunluğu kadın olan çalışanlarımızla birlikte en az 40.000 ailenin geçim kaynağı. Bu açıdan hem Ege Bölgemiz hem de ülkemiz açısından çok önemli sosyal ve ekonomik değere sahip olan kuru incirin üretim ve ihracatının sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilmesi hepimizin görevi. Doğanın mucizesi olarak bilinen, yüksek kaliteli Türk kuru incirinin en önemli ihraç pazarları Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkeleri olup, kuru incirin sağlığa faydaları hakkında bilgi sahibi olan başta Japonya ve Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinin ihracatımızdaki payı giderek artıyor" diye konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme