Kuyu kurumadan son uyarı
KEÇİ Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği'nin Küçük Menderes ve Gediz havzalarında bir dizi ilçede düzenlediği...
KEÇİ Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği'nin Küçük Menderes ve Gediz havzalarında bir dizi ilçede düzenlediği su çalıştaylarının sonuncusu Çiğli'de gerçekleştirildi
Gerek iklim krizinin etkisiyle gerek tarımsal amaçlı sukullanımı, endüstriyel atıklar ve madencilik faaliyetlerigibi etkenler sonucunda kirlenen ve azalan su kaynaklarının mevcut durumuna dikkat çekmeyi ve su krizi karşısındakaynakların daha bilinçli nasıl kullanabileceğini tartıştırmayı hedefleyen 'Kuyu Kurumadan' su çalıştaylarının sonuncusu Çiğli'de gerçekleşti. Gediz Deltası'nın hem dört milyonluk bir kentin baskısı altında hem de deltayı besleyen kaynağın denizle kaynaşmadan önceki yolculuğu boyunca getirdiği kirliliğin tehdidiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Okar,ülkemizin koruma altındaki 14 sulak alanından birisi ve aynı zamanda UNESCO Dünya Doğa Mirası adayı olan deltanın korunması için, tüm kurumların işbirliği içinde elinden çaba göstermesi gerekliliğine vurgu yaptı.
'ÇEVRE KONUSUNDA DUYARLI İLÇE'
KEÇİ Derneği adına açılış konuşmasını yapan Baha Okar, 'Çiğli, Belediye olarak ilk İklim Değişikliği Müdürlüğü kuran, iklim eylem planınıve iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı dirençli kent planını hazırlayan kentler arasında. Sadece bu toplantıyı düzenlemekteki katkıları nedeniyle değil, bu konudaki duyarlılıkları ve emekleri için de teşekkür ediyoruz.' diyerek sözlerine devam etti.
BELEDİYEDEN ÖDÜLLÜ BELGESEL
Su çalıştayının kapanış konuşmasını Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü gerçekleştirdi. 'Soruna kalıcı bir çözüm getirmek için 'öncelikle 'kuyu neden kuruyor' sorusunu sormamız gerekir' diyen Gümrükçü,hızlı kentleşme ve artan nüfus ile İzmir'in kapasitesinin zorlandığını ve nüfus artışı ile birlikte sınırlı olarak kaynakları tükettiğini ifade etti. Ayrıca Gediz Nehri'nin yarattığı kirliliği ölçmek için gözlem istasyonu kurduklarını ve buradan elde edilen verileri de Katip Çelebi Üniversitesi değerlendirdikten sonra Bakanlık ile paylaştıklarını söyledi. Çiğli Belediyesi olarak, su kaynaklarını korumak ve su israfının önüne geçmek için çalışmalar yürüttüklerini, kurum olarak gerçekleştirdikleri demirbaş değişimleriyle yılda 40 bin ton su tasarrufunda bulunduklarını belirten Gümrükçü, ilçedeki parkların %40'ında otomatik sulama sistemi kurduklarını kaydetti. Utku Gümrükçü, farkındalık yaratmak için flamingo belgeseli çektiklerini, bu belgeselde Gediz'in sorunlarını da yansıttıklarını ve ayrıca ABD'de düzenlenen Los Angeles Belgesel Film Festivali'nde 'en iyi çevre filmi' ödülünü kazandıklarını belirtti. Şuanda da Gediz ile ilgili bir belgesel hazırlığı içerisinde daha olduklarını söyledi. Gümrükçü aynı zamanda ilçe belediyesi olarak daha çevreci sistemlere geçerek su tüketimini azalttıklarını ve yağmur suyu hasadı ile ilgili de proje hazırladıklarını söyledi.