Limontepe'de 2023 manzaraları: Dönüşüm, elektrik, doğal gaz yok

Berivan KAYA/YENİ İZMİR İzmir'in Karabağlar ilçesinde bağlı Limontepe ve Bahriye Üçok Mahallesi, çarpık kentleşme başta olmak...

TAKİP ET

Berivan KAYA/YENİ İZMİR

İzmir'in Karabağlar ilçesinde bağlı Limontepe ve Bahriye Üçok Mahallesi, çarpık kentleşme başta olmak üzere birçok sorunla karşı karşıya. Mahalle sakinleri yıllardır kentsel dönüşüm, doğal gaz ve trafo bekliyor. Yıllardır kentsel dönüşüm çıkmazında sıkışan Karabağlar'ın Limontepe ve Bahriye Üçok mahallelerinde ikamet eden vatandaşlar yetkililere seslerini duyuramıyor. Trafo yetersizliği nedeniyle elektrik, alt yapı eksikliği sebebiyle de ısınma sorunu yaşayan bölge sakinleri eşit hizmet bekliyor.

TRAFO YETERSİZ, BEYAZ EŞYALAR YANIYOR

Mahallede voltaj düşüklüğü sebebiyle beyaz eşyaların yandığını ve mağdur olduklarını belirten Bahriye Üçok Mahallesi Muhtarı Ramazan Özcan, ''Bizim Gediz Elektrikle çözemediğimiz bir sorunumuz var. 2019'dan beri biz bu elektrik sorunuyla uğraşıyoruz ama bir arpa boyu yol alamadık. 2019 yılında sunduğum dilekçe karşılığında UKOME'nin kazı izni vermediği söylendi. UKOME'nin kazı izni vermesinin sebebi ise, 2019 yılında burada sıcak asfalt çalışması yapılmış ve tüm birimlere, ''altyapı çalışması yapacaksanız yapın'' diyerek 5 yıl içinde buraya kazı çalışması için izin verilmeyeceğini söylemiş. Vekilleri araya sokarak izin aldık. İzin aldıktan sonra mahallenin belirli bir bölümüne kadar elektrik direkleri dikildi, ardından ödeneğin bittiği söylendi. 3 yıldır 9693 sokakta bulunan 3228 nolu trafo yetersiz. Mahallede vatandaşların beyaz eşyaları yanıyor. 9686/1, 9690 ve 9689 sokakta ikamet eden vatandaşlarımız çok mağdur edildi. Yıl 2023 biz hala bu mahallede elektrik sorunuyla karşılaşıyoruz. Bu konuyla ilgili kaymakamlığa, Gediz A.Ş'ye, Cimer'e başvurdum. Ne yazık ki Gediz fatura ödemesi geçtiği zaman elektrik kesmesini biliyor ama trafoya gelince 'ödenek yok' diyor.'' diye konuştu.

Bahriye Üçok Mahallesi Muhtarı Ramazan Özcan

KENTSEL DÖNÜŞÜM GÖLGESİNDE HİZMETSİZLİK

Mahallenin sorunlarını tek tek aktaran Limontepe Mahalle Muhtarı Kemal Can, ''Bizim mahallemizde bir çok sorunumuz var, özellikle kentsel dönüşümle ilgili. Kentsel dönüşüm gölgesi altında doğru düzgün hizmet alamıyoruz. Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyemiz elinden geldiği kadar hizmet yapmaya çalışıyor ama gecekondu bölgesi ve çarpık yapılaşmadan dolayı hizmet kendini göstermiyor.

Limontepe Mahalle Muhtarı Kemal Can

Kentsel dönüşümde en son 1/5000lik planlar çıktı. Zamanında vatandaşlar elinde avucunda olanla dört duvar çevirip orada yaşadı. Buranın rezilliğini çektik. Cefasını çektiğimiz yerin sefasını başkaları sürmesin. Hakkımız neyse biz onu istiyoruz. Burada mahalle kültürü var. Siz bu insanları ayırırsanız yokluğunu çekerler. Biz dönüşüm istiyoruz ama yerinde dönüşmek istiyoruz. Biz İzmir'in göbeğinde yaşıyoruz, vergilerimiz hep metropol üzerinden fakat hizmetlerden faydalanıyoruz. Biz doğal gazın iyi nimetlerinden yararlanamıyoruz. Doğal Gaz Genel Müdürlüğüne çıktık, bize kentsel dönüşüm olan bölgede hizmet veremeyeceklerini söylediler. Karşılarında muhatap bulamayacaklarını belirttiler.

Yetkili kurumlardan taahhüt istiyorlar. Biz iki arada bir derede kaldık. Gediz Elektrik'le de sorun yaşıyoruz. Sürekli voltaj düşüklüğü yaşanıyor. Maliyeti bahane ediyorlar. Gediz bugün ne kadar elektrik veriyorsa faturaya yansıtıyor. İnsanlar faturalarını ödemekte zorluk çekiyor. Bizi hem rencide hem mağdur ediyorlar. Biz de hizmet istiyoruz. Limontepe'ye sokak direklerini değiştirmek için mücadele ediyorum. Sürekli arıyorum, beni atlatıyorlar. Bazı yerlerde sokak aydınlatması yok, buralar ücra yerler. Çocuklarımıza, kadınlarımıza zarar gelince mi bu direkleri yapacaklar? ' dedi.

 

11 YIL OLDU DÖNÜŞEMEDİ

Mahallenin yıllardır kentsel dönüşüm beklediğini dile getiren Muhtar Özcan, ''Mahallemizin ve günümüzün en büyük sorunu kentsel dönüşüm. 2012 yılında çıkan bir yasayla mahallemizi riskli alan ilan ettiler. Burada etüt ve zemin çalışması yapıldı mı? Yapıldıysa neye göre riskli alan ilan edildi bilmiyoruz. Yerel ve genel yönetimin farklı olmasından dolayı biz bu sorunu çözemedik. 11 yıldır biz bir arpa boyu kadar ilerleme sağlayamadık. Bakanlığa gidiyoruz, belediyeye gönderiyor. Belediyeye gidiyoruz konunun bizimle alakası yok bakanlıkta diyor. Biz kime inanacağımızı şaşırdık. Bizim tek isteğimiz var, bizim sorunumuz çözsünler, kim çözerse çözsün. Biz haklı, hukuklu, adaletli bir kentsel dönüşüm istiyoruz'' dedi.

'ZENGİN DEĞİLİZ AMA VATANDAŞIZ'

Eşit hizmet istediğini aktaran Mahalle sakini Hacı Gümüştaş, ''Voltajlarımız çok düşük. Defalarca Cimer'e yazdık, şikyetlerimizi dile getirdik ama Gediz bize yüksek fatura göndermekten başka bir şey yapmıyor. Bugün ben 700 TL fatura ödedim. Benim evimdeki cihazlara gelip baksınlar ondan sonra bana fatura göndersin. Gece saat 3'ten sonra anca bizim cihazlarımız çalışmıyor. Gündüz hiçbir şekilde elektrikli cihazları kullanamıyoruz. Buraya doğal gaz da istiyoruz. Biz eşit hizmet istiyoruz. Belki zengin değiliz ama bu ülkenin vatandaşıyız'' dedi.

Hacı Gümüştaş

2023 YILINDA KARANLIKTA

Bir başka mahalle sakini Hamide Akbusi ise açıklamasında, ''Bütün elektrikli eşyalarımız yandı. Elektrik düşük geldiği için dolabım, çamaşır makinem, bulaşık makinem hepsi yandı. Akşam olduğu zaman elektrikler yetersiz geliyor ve karanlıkta oturuyoruz'' diye konuştu. (M.T.)

 

Bakmadan Geçme