Litvanya Heyeti İzmir'de Yeşil Dönüşüm Projelerini inceledi

Türkiye ve Litvanya arasında iklim değişikliğiyle mücadelede yenilikçi fikirler geliştirmek amacıyla başlatılan 'Türkiye-Litvanya İklim Değişikliğiyle Mücadele Projesi' kapsamında Litvanya heyeti İzmir'e ziyaret gerçekleştirdi. 

Türkiye ile Litvanya arasında iklim değişikliğiyle mücadele alanında yenilikçi fikirler, projeler ve programlar geliştirmek amacıyla hayata geçirilen “İklim Değişikliğiyle Mücadelede Öğrenme ve Ağ Oluşturma Aracı Olarak Türkiye-Litvanya” projesinin ilk adımı atıldı. Litvanya'dan gelen bir heyet, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeşil dönüşüm, atık yönetimi ve kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusundaki çalışmalarını yerinde inceledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürüttüğü projeler uluslararası alanda da ilgi çekiyor. Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Litvanya Büyükelçiliği'nin hibe sağladığı ve Kentsel Stratejiler ve Yerel Uygulamalar Derneği (Kent-Lab) ile Litvanya Belediyeleri Kamu Hizmetleri Şirketleri Birliği (SKIA) iş birliğiyle yürütülen bu proje çerçevesinde, Litvanya heyeti İzmir'e önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret, iki ülke arasında iklim değişikliğine karşı yenilikçi çözümler ve iş birliği fırsatlarını keşfetme yolunda atılan ilk adım oldu.

ESHOT'un Güneş Enerjisi Tesisleri İncelendi

Litvanya Belediye Şirketleri Birliği Başkanı Edmundas Mulokas, Vilnius Teknik Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Aušra Žigmontienė, Litvanya Belediyeler Birliği Temsilcisi Agnė Kazlauskienė ve Proje Uzmanı Aušra Albrechtaite'den oluşan heyet, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını inceledi. Ziyaretin ilk durağı, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün Buca Gediz Atölyesi'nde bulunan Güneş Enerji Santralleri (GES) oldu.

ESHOT yetkilileri, 2017 yılında ESHOT Gediz Garajı ve Atölye tesislerinin 10 bin metrekarelik çatısında hayata geçirilen GES'le üretilen elektrik enerjisi ile 20 elektrikli otobüsün şarj edildiğini belirtti. GES'te üretilen enerjinin yüzde 32'sinin atölye ihtiyaçlarında kullanıldığı, elektrikli otobüslerin 2017'den bu yana 5 milyon 561 bin 544 kilometre yol yaparak, 14 milyon 727 bin 204 yolcu taşıdığı ifade edildi.

Yüzde 62 Enerji Güneşten Sağlanacak

Elektrikli otobüsler ve GES sayesinde Nisan 2017'den bugüne kadar 11 bin 500 ton karbondioksit salımının engellendiği açıklandı. Bu zehirli gazı yalnızca bir günde filtreleyebilecek ağaç sayısının yaklaşık 210 bin olduğu belirtildi. Ayrıca, ESHOT'un Karşıyaka Ataşehir ve Buca Adatepe garajlarında kurulacak GES projelerinin hazırlıklarının devam ettiği, Çiğli Ataşehir Garajı GES Projesi için ise TEDAŞ onayı alındığı kaydedildi. Bu yatırımlar sayesinde, ESHOT'un yıllık enerji ihtiyacının yüzde 62'si güneş enerjisinden karşılanacak.

Atıktan Enerji Üreten Tesisler Ziyaret Edildi

Proje kapsamında Litvanya heyeti, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi, İzmir Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ve Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisleri'ni ziyaret etti. Harmandalı'da, mekanik ayırma ve elektrik üretim süreçleri hakkında bilgi alındı. Tesiste günlük boru metrajının 176 kilometreyi bulduğu, 22 motorla 32 megavat elektrik üretildiği ve bu elektriğin 190 bin evin aydınlatma ve ısıtma ihtiyacını karşıladığı açıklandı.

Tesiste ayrıca, bir ton çöpten 50 ila 240 metreküp biyogaz elde edildiği, bu biyogazın 1 metreküpünden 2 kilovat saat elektrik üretildiği vurgulandı. Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında ise, tesisteki 147 bin 500 metrekare alanın ağaçlandırıldığı ve 30 bin yalancı akasya, limoni servi, erguvan, akçaağaç ile 60 bin kazayağı ve katırtırnağı dikildiği ifade edildi. Harmandalı sahasının rehabilitasyonunun aşamalı olarak sürdürüleceği belirtildi.

Bu ziyaret, Türkiye ve Litvanya arasında iklim değişikliği ile mücadelede yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve belediyeler arasında iyi uygulama örneklerinin artırılması adına önemli bir adım oldu.

Bakmadan Geçme