Maden göçüğüyle Lozan Antlaşması yeniden gündeme geldi
Lozan Antlaşması, Türkiye’nin bağımsızlık ve toprak bütünlüğü için bir dönem noktası olarak kabul edilen antlaşma görevi...
Lozan Antlaşması, Türkiye'nin bağımsızlık ve toprak bütünlüğü için bir dönem noktası olarak kabul edilen antlaşma görevi görüyor. TBMM( Türkiye Büyük Millet Meclisi) ile Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya temsilcileri arasında 24 Temmuz1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan kentinde imzalandı.
İmzaların atılmasından bu yana geçen sürede Türkiye'de 'Lozan Antlaşması 100. yılında bitecek ve madenlerimizi çıkarıp kullanacağız, dünyanın en zengin ülkesi olacağız' söylemleri yayılmıştı. Bunun üzerine siyasilerden tepkiler gelirken 2023 ve 2024 yılının ardından söylemler dindi.
Lozan engel değil
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Erzincan'daki Altın madeni göçüğüne dikkat çekti.
Açıklamasında Lozan'ın göçük ile ilgili olmadığına işaret ederek şunları aktardı:
'Bu arada Erzincan'daki maden 2016'dan beri faaliyette. Yani 'Lozan'ın bitiminden' 7 yıl öncesinden beri. Hem de yandaşlar işletiyor. Demek ki neymiş? Bu ülkede madenler varmış ve bunların işletilmesinde Lozan diye saçma sapan bir engel yokmuş.'