Mahallede 'Nar' gibi dayanışma hareketi
İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin Nar Projesi kapsamında Urla'da düzenlenen farkındalık etkinlikleri, toplumsal dayanışmanın önemine dikkat çekti. Tüm detaylar haberimizde...
Belediye Başkanı Selçuk Balkan, muhtarlar ve esnafın katılımıyla gerçekleştirilen eğitimlerde şiddete karşı ortak mücadele vurgulandı.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) şiddetle mücadele amacıyla yürüttüğü Nar Projesi, Urla’da önemli farkındalık etkinliklerine sahne oldu. Belediye Başkanı Selçuk Balkan, muhtarlar, kadın dayanışma dernekleri ve esnafın katılımıyla gerçekleştirilen eğitimlerde şiddetle mücadele için ortak bir hareketin gerekliliği vurgulandı. Proje kapsamında, “Mahallemizi Şiddete Kapattık” mesajı ile esnaf dükkanlarına afişler asıldı ve toplumsal dayanışmanın önemi anlatıldı.
İGC’nin Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi çerçevesinde Urla’da medyada şiddet dilinin dönüştürülmesi ve şiddetle ilgili farkındalık yaratılması amacıyla eğitimler ve esnaf buluşmaları düzenlendi. Muhtarlar, esnaf ve belediye çalışanlarının etkin rol oynamasının hedeflendiği etkinlikler, toplumsal sorumluluk bilincini güçlendirdi. Esnaf ziyaretleri sırasında, iş yerlerinin camlarına “Mahallemizi Şiddete Kapattık” afişleri asılarak farkındalık çalışmaları yapıldı.
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, projeye verdiği desteği vurguladı ve muhtarların yanı sıra esnafın da şiddetle mücadelede kritik bir rol oynadığını belirtti. Başkan Balkan, şiddetle mücadelenin sadece hukuki değil, toplumsal bir dayanışma gerektirdiğini ifade ederek, “Nar Projesi, farkındalığı artırmak ve hukuki ile psikolojik destek mekanizmalarını güçlendirmek açısından çok önemli bir projedir. Muhtarlarımız ve esnaflarımız, mahallelerinde en güvenilir isimlerdir. Hepimiz bir gün anahtarımızı mahalle esnafına ya da muhtara bırakmışızdır. Bu, onların toplum içindeki güvenilir konumunun göstergesidir” dedi. Başkan Balkan, belediyelerin yalnızca altyapı hizmetleri değil, aynı zamanda toplumsal kalkınma için de sorumluluk taşıdığını belirterek, “Kadınlarımızın ve çocuklarımızın korunması için hep birlikte elimizi taşın altına koymalıyız” diye konuştu.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, şiddetle mücadelenin sadece güvenlik güçlerine bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Mahalle bazında farkındalık yaratmanın önemine dikkat çeken Gappi, yerel yönetimlerin ve muhtarların bu süreçte çok kritik roller üstlendiğini belirtti: “Yerel yönetimler ve muhtarlar bir arada çalışmalı. Türkiye’de muhtarlar, en küçük mülki amirlerdir ve sorumlulukları büyüktür. Şiddeti görmezden gelmek veya önlem almamak, hepimiz için bir suçtur. Özellikle çocuk tacizleri konusunda toplum olarak daha duyarlı olmalıyız”.
Gappi, şiddet mağduru kadınların yalnız kalmaması gerektiğini, güçlü bir toplumsal yapının etraflarında yer alması gerektiğini belirterek, “Muhtarlar, şiddete uğrayan kadınları ve çocukları en yakından bilen kişilerdir. Kadınların ihtiyaçlarını belirleyip yönlendirmek, psikolojik destek sağlamak ve istihdam olanaklarına erişimlerini kolaylaştırmak için hep birlikte hareket etmeliyiz” dedi.