Maksat 'Mavi Bayrak' unvanı olsun
Yeni Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, Türkiye'de en fazla Mavi Bayraklı Plaja sahip olan ve hemen...
Yeni Gazetesinden Şaha Çimen'in haberine göre, Türkiye'de en fazla Mavi Bayraklı Plaja sahip olan ve hemen hemen her yıl bu sayıyı artıran Seferihisar, aldığı bu unvanı taşıyamıyor. Plajlar mavi bayrağı aldıktan sonra belediyenin gündeminden düşüyor.
Vatandaşlar bu konuda belediye ve onun yetkililerine ulaşmaya çalışsa da çoğunlukla bu konuda herhangi bir geri dönüş alınmıyor. Bir yerin Mavi Bayrak alabilmesinin ön şartlarından olan 'Deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine önem verildiğini, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığını ve plajı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğinin garanti edilmediği' gibi kuralların suiistimal edildiği Seferihisar'ın Mavi Bayraklı Doğanbey plajında vatandaşlar dert yandı, 'Bir plaj Mavi Bayrak aldıktan sonra kaderine teslim ediyorsa isterse tüm ilçe bu unvana sahip olsun, faydasız' diye konuştu.
'HER YER PİSLİK İÇİNDE'
Seferihisar Doğanbey'e oturan Fatma Karaçay, 'İki yıldır karavan çadır yeri olarak bir alan ayırmışlardı halka. Hala açmadılar. Geçtiğimiz bayramda Doğanbey Plajı'nın her yeri tuvalet pisliğiyle doldu. Bayramda burada izdiham yaşandı resmen. Onlarca insan vardı. Tuvalet olmayınca halk tuvaletini nereye yapsaydı? Orayı açsalar tuvaleti, çeşmesi, duş yeri var ama halka açmadı belediye. Bayramda açın, ücretli olsun dedik. Ona da yanaşmadılar. Bayramın 9 günü boyunca insanlar otların arasında, denizin içinde, kuytu köşede tuvaletlerini yaptılar. Açın, bu yaptığınız çeşmeleri, soyunma kabirlerini iki yıldır neden halka açmıyorsunuz? Onun dışında burada bir tane cankurtaran kulübesi var. Ama içinde kimseyi görmedik şu güne kadar. Temizlik deseniz hiç yok. Belediye yaza girerken bir kereliğine sahile dozerle geçiyor bu kadar. Plajdaki taşları temizleyebilir mesela dozer. Onu yapmıyor. Burası Mavi Bayrak diye geçmiyor ancak bir halk plajı ve belediyeye ait bir yer yine. Burada belediyeye ait bir tane şemsiye bulamazsın. Buradaki tüm şemsiyeler vatandaşlara ait. Canları isteyince şemsiye kurmak yasak diyip topluyor, götürüyor hepsini. Burada insanlar denize girebilmek için sadece kendi imknlarını seferber ediyor. Giyinme odası yok. 9 gün boyunca insanlar ilkel şartlarda denize girebildi. O zamanlar rezillikti. Hala pislikleri duruyor sahilde. Düzenli olarak sadece günde iki defa çöp toplanıyor. Belediye çok güzel tesis yapmasına rağmen gerisi gelmedi. Bulaşık yıkama yerinden soyunma kabinlerine kadar bir tesis yaptı. Yapılış olarak güzeldi. Ondan sonra açmadılar. Hırsızlar hepsini çaldılar' dedi.
'ÇÖP ATACA YER YOK'
Seferihisar Karakayalar'da yaşayan ancak Doğanbey' de yazlık evi olduğu için sık sık buradan denize giren Serpil Köksal, Doğanbey halk plajında yeteri kadar temizlik yapılmadığını belirterek devamında şunları ekledi:
'Çöp atacak yer yok. Bir düzen yok. Biz vatandaş olarak yediğimiz içtiğimiz çöpleri çöp kutularına atıyoruz. Ama herkes böyle değil. Herkes böyle olsa zaten çevremiz temiz olur ve temizlik görevlilerine de ihraç olmaz'
Onun haricinde belediye şemsiyelerinden yana da sorun yaşadıkları belirten Köksal, 'Normalde bu şemsiyelerin belediye görevlileri tarafından takılır, bunlar belediyeye aittir, diye söylenmesi gerekiyor. Ama burada oturan vatandaşlar şemsiyeleri sahiplenmeye çalışıyor. Herkes şemsiyeleri sahiplenince bize oturulacak alan kalmıyor. Nerede oturacağız? Burası halk plajı. Şu an altında oturduğumuz şemsiyeyi de karşıda oturan arkadaşlardan takmalarını rica ettik. Ben her seferinde bunu başkasından mı rica edeceğim? Sonra buradaki başka bir eksiklik tuvalet ve soyunma kabinlerinin olmayışı. Burada evi yakın olanlar tuvalet için evlerine gidiyor. Ama evi burada olmayanlar? Onların alternatifi olmuyor. Buldukları yerlere tuvaletini yapıyorlar'
'GÜNEŞ ALTINDA KAVRULUYORUZ'
Doğanbey plajında bizim barınabileceğimiz bir yer yok sözlerine yer veren Hatice Ulu ise bunun gerekçelerini şöyle aktarıyor:
'Çoluk çocuk geliyoruz. Kendimiz getiremedik mi eşyayı güneşin altında kalıyoruz. Bir disiplin yok. Gelen geçen poşetini, çöpünü atıp gidiyor. Bakımsız burası. Bayram zamanı burada kötü manzaralar yaşandı. Bu plajda bizim oturacak bir yerimiz yok maalesef. Şu an yanımızdaki tüm eşyaları evden getirdik. Biz arabayla getirdik. Arabası olmayan buraya eşya getirirken perişan oluyor. Oturacak yer yok. Başında gölgelik bir şemsiye yok. Mavi Bayraklı plajımızda şemsiyelerimizi biz evden getiriyoruz'
HABER MERKEZİ