MAL kan grubu nedir? Özellikleri neler? 

Bilim insanları MAL adında yeni bir kan grubu keşfetti. Peki MAL kan grubu nedir? Özellikleri neler? Açılımı nedir? İşte merak edilen bütün detaylar...

Bilim insanları MAL adında yeni bir kan grubu keşfetti. Peki MAL kan grubu nedir? Özellikleri neler? Açılımı nedir? İşte merak edilen bütün detaylar...

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi'nden (NHS) hematolog Louise Tilley ve ekibi, 1972 yılında hamile bir hastanın kanında eksik olan AnWj antijeninin genetik kökenini araştırdı. Bu antijen, miyelin ve lenfosit proteinlerinde bulunduğu için keşfedilen bu yeni kan grubuna 'MAL' adı verildi. MAL, miyelin ve lenfosit proteinlerinde yer alan AnWj antijeninin içermediği, tanınan kan grupları arasında 47. grup olarak tanımlanıyor.

MAL KAN GRUBUNUN ÖZELLİKLERİ

- Nadir Görülen Bir Kan Grubu: MAL, nadir bir kan grubu sistemidir.
- Miyelin ve Lenfosit Proteinleri: Bu kan grubu, özellikle miyelin ve lenfosit proteinlerinde yer alır.
-Tanı ve Tedavi Kolaylığı: MAL kan grubunun keşfi, nadir hastalıklara yakalanan bireylerin tanı ve tedavisini kolaylaştıracaktır.
- AnWj-Negatif Bireyler: MAL genlerinin her iki kopyasında da mutasyon bulunan bireyler, AnWj-negatif kan tipine sahiptir.

MAL KAN GRUBUNUN KEŞFİNİN ÖNEMİ

Dünyadaki insanların %99,9'u AnWj pozitifken, AnWj negatif olan bireylerde MAL geninde homozigot delesyonlar tespit edilmiştir. AnWj antijeninin negatif olmasının en yaygın nedeni, hematolojik bozukluklar veya bazı kanser türlerinin varlığıdır.

MAL proteinini kodlayan gen üzerinde yapılan araştırmalar, MAL genindeki homozigot DNA dizisi anormalliklerinin sorunun kaynağı olduğunu ortaya koymuştur. AnWj negatif bireylerin belirlenmesi için yeni genotip belirleme testlerinin geliştirilmesi, transfüzyon sırasında ortaya çıkan komplikasyonları azaltmaya yardımcı olacak.

KAN EŞLEŞMELERİNDE GÜVENİ ARTIRACAK

Kan grubu antijenleri, kırmızı kan hücrelerindeki proteinlerdir ve negatif olmaları durumunda transfüzyonlarda ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Bu yeni keşif, kan ve kemik iliği nakli gibi durumlarda kan eşleşmelerinde güveni artıracak ve nadir antijene sahip hastaları ile donörleri belirlemek için genotipleme testlerinin geliştirilmesine olanak sağlayacaktır.


Özel Haber

Bakmadan Geçme