Manisa İzmir’i yıkar!

İzmir, Seferihisar açıklarında bir deprem beklerken Manisa uyarısı geldi. 170 yıldır uykuda olan Manisa fayı kırılırsa İzmir’in yarısı, Manisa’nın yüzde 70 yerle bir olabilir.

TAKİP ET

MANİSA Fayı Spil Dağı altından başlayarak İzmir­ Manisa arasında ilerliyor. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 'Bugün, Manisa merkezinde Maraş depremini baz aldığımız bir deprem ne İzmir'in yarısını bırakır ne Manisa'nın yüzde 70'ini bırakır. Bundan sonra tüm önlemlerimizi bu yönde almak zorundayız' diye konuştu.

MANİSA Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Cüneyt Tosuner ve yönetimini ziyaret etti. Başkan Ergün'e ziyaretinde Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Palabıyık eşlik etti. Başkan Ergün, il başkanı ve yönetim kurulu üyelerine yeni görevlerinin hayırlı olması dileklerini iletirken, başarılar diledi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından yapılan ve planlanan yardımlar hakkında fikir alışverişinde bulunulurken, Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan yardımların devam edeceğini söyleyen Başkan Ergün, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

DEVLETİMİZ GÜÇLÜDÜR

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketlerinin tüm Türkiye'yi derinden yaraladığını belirten Ergün,
'Rabbim bir daha böyle acılar yaşatmasın. Devletimiz güçlüdür, el birliğiyle hep beraber bunun da üstesinden geleceğimize inancımız sonsuz. Binlerce insanımızı kaybetmiş olmamız bizim için büyük bir acı. Bu sadece o bölgedeki illerimizin değil, 81 ilimizin de gerçeği. Tabi ki yılların getirdiği bir birikim var. 30 senelik, 40 senelik, 50 senelik binaların o günün şartlarında ne şekilde yapıldığını hepimiz biliyoruz. Rabbim diğer şehirlerimize böyle bir acı
göstermesin. Bugün, Manisa merkezinde bunu baz aldığımızda Allah korusun bu şiddette bir deprem ne İzmir'in yarısını bırakır ne Manisa'nın yüzde 60'ını 70'ini bırakır. Ama bundan sonraki süreç için iyi bir planlamanın başlangıcını geçtiğimiz hafta içerisinde verdik. Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü hocalarımızla bir komisyon oluşturduk. Komisyonun çalışmalarını başlattık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünü dahil ederek hatta İnşaat Mühendisleri Odası'ndan da destek alarak el birliğiyle Manisa'nın röntgenini çekme noktasında çalışmalara başladık. Son yaptığımız görüşmelerde belli başlıklar belirlendi. Bu başlıklar nezdinde tamamen Büyükşehir'in imkanları dahilinde ücretlerini ödemek suretiyle bir master planını hayata geçirelim düşüncesindeyiz. Tabii ki sadece röntgen çekmek değil, bundan sonraki süreçlerde bu inşaatların planlı bir şekilde yapımlarındaki kontrol ve takip de çok önemli. Yapı denetimlerinin burada kanun nezdindeki yetkilerini kullanması gibi birçok madde var. Bu dönüşüm kolay değil. Her şeyden önce insanların evini yıkması ve bunun karşılığında binlerce insanın da kiraya çıkması gibi getirdiği konular var. Bu, bir iki senede olacak şeyler değil. Süreç içerisinde çözülecek' ifadelerini kullandı.

170 YILDIR UYKUDA

MANİSA'NIN Spil Dağı etekleri boyunca pek çok yerleşim yeri, kamu binaları ve hastanelerin altından geçen 'Manisa Fayı'nın yaklaşık 170 yıldır büyük bir aktivite göstermemesi endişeye neden olurken, Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Bayraktar, 130 kilometrelik fayla ilgili tüm paydaşlarca çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Tarih boyunca 7 ila 8 büyüklüğündeki depremler üreten Manisa fayı ile ilgili Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası da uyarılarda bulundu. İl ve ilçe belediyeleri tarafından geçmiş yıllarda yeni açılan imar alanlarında jeolojik­, jeoteknik çalışmaların yapıldığını söyleyen Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Bayraktar, bu çalışmaların yeniden ele alınarak raporlanıp projelendirilmesi gerektiğini hatırlattı. Manisa fayı olarak isimlendirilen fay hattının tehlikeli bir fay hattı olduğuna vurgu yapan Başkan Bayraktar, 'Manisa fayı olarak isimlendirilmiş ve işaretlendirilmiş büyük bir fayımız mevcut. Manisa'nın Spil Dağı eteklerinde Manisa Organize Sanayi Bölgesinden başlayarak Keçiliköy, Uncubozköy ve o hizada Turgutlu'ya kadar uzanan uzun ve tehlikeli bir fay. Daha önceki bilim insanları bu konuyla ilgili çalışmalar yürütmüş önemli bir kırığımız. 130 kilometre uzunluğunda olan kireç taşlarında oluşmuş tehlikeli bir fay. Yaklaşık 170 yıldır herhangi bir aktivite gözlenmedi. Tarihte daha önce 7 ila 8 şiddetinde depremler üretmiş. Demek ki bu potansiyelde deprem şiddeti oluşturabilir' dedi.

PLANLANMALI

Belediye arşivlerinden mevcut yerleşim yerleriyle ilgili jeolojik çalışmaların çıkarılarak yeniden raporlanması ve projelendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, '2000'li yıllardan itibaren her il ve ilçe belediyeleri imar planına esas jeolojik­jeoteknik çalışmalarını yaptı. Her bölgede, bazı özel ve kamu alanlarında il bazında ilçe bazında bu çalışmalar yapıldı. Benim önerim bunların şu an belediyelerde çalışan jeoloji, jeofizik, inşaat mühendisi arkadaşlarımız
var. Şehir plancılarımız ve mimarlar var. Öncelikle bunların tüm belediyelerdeki arşivlerinden bu konuyla ilgili parsel
bazında zemin etütleri, imar planına esas jeolojik etüt raporlarının acilen toplanıp bir bütünlük halinde toplanıp raporlanması ve projelendirilmesi gerekiyor. Bu belirlendikten sonra en azından bundan sonraki yerleşim alanlarında
yeni yer seçimlerinde bunların ne kadar önemli olduğu ortaya konabilir' ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme