Mehmet Doğan kimdir?

Vefat eden Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Doğan'ın Ankara'da düzenlenen cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Doğan 77 yaşındaydı

TRT ve Kültür Bakanlığı'nda çeşitli görevlerde bulunan Türkiye Yazarlar Birliği'nin kurucu başkanı gazeteci yazar Mehmet Doğan, Ankara'da toprağa verildi. Bir süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören Doğan 77 yaşındaydı. Hacı Bayram Veli Camii'ndeki cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

KÜLTÜR BAKANLIĞI VE TRT'DE ÇALIŞTI

Yarım asrı aşkın süre gazetecilik, yazarlık ve yapımcılık görevleri yürüten Mehmet Doğan, Ankara'nın Kalecik ilçesinde 1947 yılında dünyaya gelen Doğan, Ankara Gazi Lisesinin ardından bugün Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak bilinen SBF Basın ve Yayın Yüksek Okulu'nda radyo-televizyon uzmanlık bölümünü başarıyla tamamladı. Mezun olduktan sonra 1972-1974 yıllarında Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi'nde dokümantalist olarak çalışan Doğan, askerlik görevinin ardından Dergah Yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev aldı.

Doğan, 1977 ve 78'de TRT'de Genel Müdür danışmanlığı yaptı, tekrar Dergah yayınlarında çalışmaya başladı. Yayıncılığa ara verip Ankara'ya dönen, "Büyük Türkçe Sözlük"ü hazırlayan Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği ve Birlik Yayınları'nı kurdu. Kültür Bakanlığı Sinema Dairesi'nde sözleşmeli film yapımcısı ve senaryo yazarı olarak çalışan, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yazarlık dersleri veren, Birlik Medya A.Ş genel müdürlüğü, 1996-2005 arası RTÜK üyeliği yaptı.

Evli, 3 çocuk babası olan Doğan, 80'li yıllardan itibaren Yeni Devir, Zaman, Vahdet, Yörünge, Vakit, Akit, Karar ve Gerçek Hayat gibi gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi'nin yayınını planlayan ve ilk ciltlerinin yayınını yöneten Doğan, bu ansiklopediye muhtelif maddeler yazdı ve Türk Aile Ansiklopedisi'nin üç ciltlik yayınını yönetti. Türk Aile Ansiklopedisi'ne katkı sağladı. Televizyon metinleri ve senaryolar yazdı, bazı televizyon programları ve filmlerin yapımında görev aldı.

Mehmed Akif Fikir ve Sanat Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın kurucuları arasında yer alan Doğan, 1978-1996 arasında TYB genel başkanlığını ve TYB'nin yayımladığı Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı'nın yayın yönetmenliğini üstlendi. Yazarlık alanının tanımı, yazarların mesleki kuruluş altında toplanması, büyük yazarların anılıp, yaşayan yazarların tanıtılması faaliyetlerini yürüten Doğan, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı'yla ilgili pek çok çalışmaya da imza attı.

Doğan, 1978'de "Türkiye Milli Kültür Vakfı teşvik ödülü", 1982'de "Yazarlar Birliği Dil ödülü", 1995'te "Özbekistan Yazarlar Birliği Milletlerarası Kaşgarlı Mahmud Mükafatı", 2004'te "7. Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü" ve 2012'de "Karaman Dil Ödülü"nü aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "2017 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Edebiyat Ödülü" takdim edilen Doğan, 2021'de ise "Mehmet Akif İnan Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü"ne layık görüldü.

1981'den bugüne "Büyük Türkçe Sözlük", "Okullar İçin Büyük Türkçe Sözlük", "İlk Sözlük", "Temel Büyük Türkçe Sözlük", "Büyük Türkçe Sözlük" adlı sözlükleri hazırladı. Çok sayıda eserin yayına hazırlanmasına katkı sunan Doğan, 1977'den itibaren "Sanat Sözlüğü", "Ulucami", "Şairler Meydanı", "Kaybolan Şehirler", "Nureddin Topçu", "Mehmed Akif", "Yaşayan Geçmiş" ve 3 bölümlük "Mimar Sinan" belgeseli gibi film metni ve senaryolara da imza attı.

TAZİYE MESAJLARI

Türkiye Yazarlar Birliği: "Bir süredir tedavisi devam eden Şeref Başkanımız Mehmet Doğan göçünü topladı, Hakk'ın rahmetine kavuştu. Cenaze namazı 12 Ağustos 2024 Pazartesi günü ikindi namazını müteakip Hacı Bayramı Veli Camii'nde kılınacaktır. Ülkemizin başı sağolsun."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Türkiye Yazarlar Birliği kurucusu ve Şeref Başkanı, ülkemizin yetiştirdiği en değerli münevverlerden biri olan D. Mehmet Doğan Beyefendi'nin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Büyük Türkçe Sözlük eseri ile birlikte Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşımızla ilgili çalışmaları başta olmak üzere edebiyat, tarih, fikir ve kültür dünyamıza yaptığı özgün katkılarla daima hatırlanacak olan D. Mehmet Doğan Beyefendi'ye Allah'tan rahmet; ailesine, okuyucularına, sevenlerine ve edebiyat camiamıza başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun."


Bakmadan Geçme