Mehmet Şimşek Kimdir? 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kimdir? Mesleki kariyeri? Hayatı? Ve merak edilen detaylar haberimizde…

Mehmet Şimşek, 1 Ocak 1967'de Batman'ın Gercüş ilçesinde, o dönemde Marcin olarak bilinen köyde, Hasan ve Mehdiye Şimşek çiftinin sekiz çocuğundan biri olarak dünyaya gelmiştir. Şimşek, Kürt bir ailenin en küçük çocuğudur ve ailesinin dili Türkçe'yi bilmemektedir. Şimşek'in annesi genç yaşta vefat etmiş, kendisi ilkokulun ilk iki yılını köyünde tamamladıktan sonra, ağabeyinin öğretmenlik yaptığı Batman'da eğitimine devam etmiştir. İlkokulu bitirdikten sonra, ortaokul ve lise eğitimini Gercüş'te tamamlamıştır.

Üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nde 1988 yılında tamamlayan Şimşek, burada dönem ikincisi olarak mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimini İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde yapmış ve finans ile ekonomi alanında yüksek lisans derecesi almıştır.

MESLEKİ KARİYERİ

Şimşek, Türkiye'ye döndüğünde kısa bir süre Etibank'ta çalışmıştır. Daha sonra ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği'nde kıdemli ekonomist olarak görev almış, ardından Union Bank of Switzerland ve Deutsche Bank'ta çeşitli görevlerde bulunmuştur. Merrill Lynch'te Akdeniz, Orta Avrupa ve Rusya bölgelerindeki ekonomik ve stratejik araştırmalar bölümünde çalışmış, 2005'te Merril Lynch'ın gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin başkanlığına getirilmiştir.

SİYASİ HAYATI

Mehmet Şimşek, 2007 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AK Parti) Gaziantep milletvekili olarak seçilmiş ve Recep Tayyip Erdoğan'ın kurduğu 60. Türkiye Hükûmeti'nde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak göreve başlamıştır. Şimşek, Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu 62. ve 63. Türkiye Hükûmetlerinde, ayrıca Binali Yıldırım'ın kurduğu 65. Türkiye Hükûmeti'nde başbakan yardımcılığı yapmıştır. 2013 yılında Avrupa'da yılın maliye bakanı seçilmiş ve Foreign Policy dergisi tarafından dünyanın en etkili 500 kişisi arasında gösterilmiştir.

ÖZEL HAYATI

Mehmet Şimşek, 1998 yılında İstanbul'da tanıştığı Amerikalı finansçı Annalise Granwald ile evlenmiş, ancak çift 2009 yılında boşanmıştır. Şimşek, 9 Ocak 2010 tarihinde Gaziantepli peyzaj mimarı Esra Kara ile evlenmiş ve bu evlilikten ikiz kızları ve bir oğlu dünyaya gelmiştir. Şimşek, Türk, Amerikan ve İngiliz vatandaşlıklarına sahip olup, İngilizceyi çok iyi derecede bilmektedir.

Günümüzde Ankara'da yaşamını sürdüren Mehmet Şimşek, film koleksiyonuna da sahiptir. 3 Haziran 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmıştır ve görevini hala sürdürmektedir.

Özel Haber

Bakmadan Geçme