Meme kanserinde koruyucu ameliyatların faydası: Riskinizi azaltabilirsiniz!
Koruyucu ameliyatlar erken tanı ve doğru yönlendirme ile hastalıksız bir yaşam mı sunuyor? Mastektomi ve salpingo-ooferektomi hangi durumlarda hayat kurtarıyor? Genetik yatkınlık taşıyan bireyler için hangi stratejiler uygulanmalı?
Geçtiğimiz günlerde ABD'nin San Antonio şehrinde düzenlenen San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu'nda (SABCS) sunulan bilimsel çalışmalar, meme ve yumurtalık kanserine karşı uygulanan koruyucu ameliyatların faydasını kanıtladı. Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özveren, sunulan bulguları değerlendirdi ve çalışmanın, BRCA mutasyonu taşıyıcısı ve erken yaşta meme kanseri tanısı alan hastalar için çok değerli yol gösterici bilgiler sunduğunu belirtti.
RİSK AZALTICI AMELİYATLARDA GENEL SAĞ KALIM ARTIŞI
Doç. Dr. Ahmet Özveren, BRCA1 ve BRCA2 mutasyonu taşıyıcısı olup erken başlangıçlı meme kanseri tanısı alan hastaların risk azaltıcı mastektomi (memelerin alınması) veya salpingo-ooferektomi (yumurtalıklar ve fallop tüpülerinin çıkarılması) ameliyatlarından önemli derecede fayda sağladıklarını söyledi. '5 bin 290 hastayı kapsayan uluslararası ve çok merkezli retrospektif bir çalışma, bu ameliyatların genel sağ kalımı artırdığına dair güçlü kanıtlar sundu,' diyen Dr. Özveren, çalışmanın önemine vurgu yaptı.
• Mastektomi Analizi: 2 bin 910 hasta, tanıdan itibaren bir yıl içerisinde ameliyat olurken, 2 bin 380 hasta ise bu ameliyatı tercih etmedi. 5,1 yıllık takip süresi sonunda, ameliyat olan hastaların ölme riskinin %35, hastalıksız sağ kalımlarının ise %42 oranında daha iyi olduğu gözlendi.
• Salpingo-ooferektomi Analizi: Bu ameliyat, tanıdan 3 yıl sonra gerçekleştirilen hastaları kapsıyordu. Ortalama 4,9 yıllık takip süreci sonunda, ameliyatın ölüm riskini %42 oranında, hastalıksız sağ kalım riskini ise %32 oranında azalttığı tespit edildi.
Dr. Özveren, bu çalışma ile elde edilen verilerin, hasta hekim iletişiminde çok değerli olduğunu belirterek, hastaların 'Ameliyat olmam gerekmez mi?' gibi sorularına artık daha net yanıtlar verilebildiğini ifade etti.
BİR HASTANIN YAŞAMA DÖNÜŞ HİKAYESİ
Neslihan Ergin (42), 2020 yılında memesinde fark ettiği bir kitle nedeniyle doktora başvurdu ve meme kanseri tanısı aldı. 'İlk duyduğumda büyük bir şok yaşadım. Ailemde daha önce kimse meme kanseri olmamıştı. Ancak erken tanı ve zamanında gerçekleştirilen operasyon sayesinde şu an çok iyiyim,' diyen Ergin, erken tanının hayatını kurtardığını belirtti.
Bu yeni veriler, meme kanseri ve genetik risk faktörleri konusunda yeni tartışmaların kapısını aralıyor.