Menemen Ovası çöplük oldu

Tüm Menemen Ovası’nı sulayan Gediz’i katı atık tesisleri tehdit etmeyi sürdürüyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin Kuzey-2 Entegre...

TAKİP ET

Tüm Menemen Ovası'nı sulayan Gediz'i katı atık tesisleri tehdit etmeyi sürdürüyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin Kuzey-2 Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi yapmayı planladığı Menemen Çaltı'daki parselde tarihi kalıntıların çıkması sebebiyle SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

'Çöp kokusundan burnumuz yanıyor'

Yeni İzmir Gazetesi'nden Berivan Kaya'nın haberinde Manisa tesisinden rahatsız olduklarını dile getiren Bağcılar Mahalle Muhtarı Mahir Ertekin, 'Manisa çöplüğü bizi öldürüyor. Bizim çöpten yana içimiz yanık. Çoluğumuz çocuğumuz rahat edemiyor, nefes alamayacak kadar bir kötü koku var ve insanın burnunu yakıyor. Atık suları Gediz'e geliyor. Gediz'in suyuyla Menemen Ovası sulanıyor. Bu tesisler insan sağlığına bir numara zararlı. Bunun önlenmesi gerekiyor' diye konuştu.

Büyükşehir'in projesi askıda

Menemen Muhtarlar Derneği Başkanı Nevzat Güven ise açıklamasında, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çöp tesisi yapmayı düşündüğü bölgeye yakın Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin çöp tesisi var. O tesisten çevredeki insanlar rahatsız. Manisa'daki çöpün atık suları Gediz'e akıyor ve çevreyi kirletiyor. Bu alanın yakın bölgesine İzmir Büyükşehir'de çöp tesisi için projelere başlamış. O bölgede olan muhtar arkadaşlarımız gerekli itirazları yaptı. Muhtarları dikkate almadan büyükşehir işlemlerine devam ediyordu. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu o bölgeyi SİT alanı ilan etmesinden sonra şu anda tesis projesi askıda. Koruma kararına ve bizim itirazlarımıza rağmen tesisi yapmaya kalkarlarsa biz o bölgede yaşayan vatandaşlar olarak sonuna kadar karşı çıkacağız. Burada insan sağlığı, çevre sağlığı önemli. Tarım arazilerinin olduğu bölgede bu tesislerin yapılması uygun değil. Bölge mera vasfı olan bir yer. Büyükşehir bizi ciddiye almadı. Kendilerinde yetki gördükleri için bize danışma gereği bile duymadılar. Etüt veya proje aşamasında dahi insanların fikirlerinin alınması gerekirdi. Ne yazık ki bize bilgi verilmeden çalışmalara başladılar. Şu an çalışmalar durmuş durumda. İlerleyen zamanlarda neler olur kestiremiyoruz. Biz çevreyi ve insan sağlığını korumak için engel olacağız' ifadelerini kullandı.

Menemen Halkı Projeye Karşı

Bölgenin mera vasfında olduğuna dikkat çeken Çaltı Mahalle Muhtarı Kamil Eser, 'Köyümüze yakın olan Manisa çöplüğü 6 köyümüzü çok derinden etkiliyor. Bir de o bölgede taş ocağı var. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bir çöplük daha kurmak istedi. Büyükşehir kırsal kalkınma için hayvan desteği veriyor, Antep fıstık aşılaması için adamlarını gönderiyor. Diğer taraftan ise baltalamaya çalışıyor. Yem vereyim seslerini çıkarmazlar diye düşünüyorlar. Menemen'e gelinceye kadar 8 tane köy var. Bizim yerimiz mera konumunda. Köye artıma sistemi yapılacaktı yer göstermemi istediler. Mera alanını kabul etmediler. Bir arıtma yapamayan belediye kocaman çöplüğü nasıl kuracak. Biz bütün Menemen olarak projeye karşıyız. Ovaya zaten daha önce bir çöplük kuruldu. Harmandalı bize yakın. Şimdi kurmayı planladıkları proje Menemen'e yakın. Menemen'den başka İzmir'in başka yeri yok mu? Menemen İzmir'in çöplüğü mü olacak?' diye konuştu.

'Koruma altına alındı'

Menemen Kent Konseyi Başkanı Sebahattin İpektepe ise, 'Büyükşehir tesisle ilgili bize bir bilgilendirme yapmadı. Tesisin krokisini hazırlar, yerel halkı toplarsınız ve tesisin ne kadar çevreye uygun olup olmadığını anlatırsınız. Bizler de olumlu ya da olumsuz görüş bildiririz. Yanımızda Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne ait olumsuzluklarını yaşadığımız bir örnek var. Menemen ilçesi Büyükşehir'in çöp tesisi değil. Biz ÇED toplantısını bekliyorduk ancak burası koruma altına alındı' dedi.

Tıbbi atık tehlikesine dikkat

İzmir Büyükşehir Belediyesi, pandemi döneminde Menemen'de yap-işlet-devret modeliyle yapılan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi kurdu. Yükleniciliğini Miroğlu Çevre A.Ş.'nin üstlendiği tesis her gün yaklaşık 20 ton tıbbi atık işliyor.

'En azından bize çöp getirmeyin'

Büyükşehir iştiraki İZBETON tarafından işletilen Koyundere Hafriyat Toprağı Geri Kazanım ve İnşaat/Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi asbest yaymaya devam ediyor. Bölge halkı geçtiğimiz günler tesis önünde bir araya gelerek tesisin insan sağlığını etkilediğini belirterek, 'En azından bize çöp getirmeyin' sözleriyle Büyükşehir'e seslendi.

Bakmadan Geçme