Menopozun gizli tehdidi: Ağız sağlığınız kalp krizine yol açabilir!

Menopoz sonrası ağız sağlığını korumak için hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar ne öneriyor? Bu dönemde diş sağlığınızın ihmal edilmesi, hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Menopoz döneminin ağız ve diş sağlığını nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Peki, bu dönemde hangi önlemleri alarak diş sağlığınızı koruyabilirsiniz? Menopoz sonrası artan risklere karşı nasıl korunabilirsiniz? Diş eti hastalıkları kalp sağlığınızı tehdit edebilir mi? Bu ve benzeri sorular, menopoz dönemiyle ilgili dikkat edilmesi gereken sağlık noktalarına ışık tutuyor.

Menopoz dönemi, sadece hormonal değişikliklerle değil, aynı zamanda ağız ve diş sağlığında da önemli risklere yol açabiliyor. Östrojen seviyelerindeki düşüş, diş eti hastalıklarını, ağız kuruluğunu ve diş çürüklerini artırırken, bu durumun genel sağlık üzerindeki etkileri ise pek çok tehlikeyi beraberinde getirebiliyor.

MENAPOZ VE AĞIZ SAĞLIĞI ARASINDAKİ BAĞLANTI

Menopoz sonrası kadınların ağız sağlığı, hormonal değişikliklerle doğrudan ilişkili. Özellikle östrojen seviyesindeki azalma, diş etlerinin sağlığını olumsuz etkileyerek iltihap, kanama, hassasiyet ve ağız kuruluğuna yol açabiliyor. Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, 'Tükürük üretiminin azalması nedeniyle ağız kuruluğu meydana gelir. Ağız kuruluğu, diş çürüklerini artırabilir, çünkü tükürük dişleri temizlemeye yardımcı olur' dedi.

DİŞ SAĞLIĞINDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Diş hekimine düzenli kontrollerin önemini vurgulayan Dr. Karaduran, 'Menopoz dönemi, ağız kuruluğu ve diş eti hastalıklarını daha belirgin hale getirebilir. Erken teşhis, tedaviye erken başlanmasını sağlar ve büyük sağlık sorunlarının önüne geçilir' şeklinde konuştu. Diş temizliğini sağlamanın yollarından biri, florürlü diş macunları ve yumuşak kıllı diş fırçaları kullanmaktır. Ayrıca, sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılması önerilmektedir.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI KALP SAĞLIĞINI ETKİLEYEBİLİR

Diş eti hastalıkları sadece ağız sağlığını değil, kalp hastalıkları, diyabet gibi ciddi sağlık problemlerini de tetikleyebilir. Dr. Karaduran, diş eti hastalıkları ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi şu şekilde açıkladı: 'Diş eti hastalıkları, vücudun diğer bölgelerinde enfeksiyonlara neden olabilir ve bu durum kalp hastalıklarına zemin hazırlayabilir.'

DİŞ SAĞLIĞINI ETKİLEYEN DİĞER TEHDİT

Menopoz döneminde osteoporoz riski de arttığı için çene kemiği zayıflayabilir ve bu da diş kaybına neden olabilir. Osteoporozun çene kemiğini etkilemesi, dişlerin daha kolay kaybedilmesine yol açabilir.

Basın Bülteni

Bakmadan Geçme