Merkez Bankası paylaştı: Reel Kesim Güven Endeksi Şubat'ta arttı mı?

2025 Şubat ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0,2 puan artarak 102,8 seviyesine çıktı. Peki, bu artış ekonomik görünümde nasıl bir değişim yaratıyor? İmalat sektöründeki 1750 işyerinin yanıtlarıyla hazırlanan anket sonuçları, hangi faktörlerin endeksi yükseltirken hangilerinin düşürmesine yol açtı? Gelecek üç ayda üretim hacmi ve ihracat siparişleri nasıl şekillenecek? Detaylar haberimizde:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Şubat ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini açıkladı. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,2 puan artarak 102,8 seviyesine ulaştı.

Endeksi oluşturan anket sorularına ilişkin yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, genel gidişat ve gelecek üç ayda istihdamda artış beklentisi, endeksi olumlu yönde etkileyen faktörler arasında yer aldı. Öte yandan, gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve sabit sermaye yatırım harcamasına dair olumsuz değerlendirmeler ise endeksi aşağı yönlü etkiledi.

102,4 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 1,5 puan artarak 102,4 seviyesinde gerçekleşti. Bu artış, son üç aya yönelik üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarındaki azalış beklentilerinin zayıflamasıyla birlikte gözlemlendi.

MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE

Mevcut siparişlerin, mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre zayıflarken, mevcut mamul mal stok seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu değerlendirmeleri güçlendi. Gelecek üç ayda üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken, iç piyasa ve ihracat sipariş miktarına dair artış beklentileri güçlendi.

ARTIŞ BEKLENTİLERİ ZAYIFLADI

Gelecek üç ayda istihdamın azalacağına ilişkin beklentiler, artış yönlü beklentilerle yer değiştirdi. Ayrıca, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına dair artış beklentileri bir önceki aya göre zayıfladı.

YÜZDE 39,6 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ

Birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış beklentileri zayıflarken, son üç ayda maliyetlerin arttığını belirtenlerin oranı yükseldi. Gelecek üç aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış beklentilerinin zayıfladığı gözlendi. Ayrıca, gelecek on iki aylık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak yüzde 39,6 seviyesinde gerçekleşti.

Son olarak, sanayi dalındaki genel gidişat konusunda daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı, bir önceki aya göre azaldı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme