Merkez Bankası’ndan TL’yi destekleyecek yeni kararlar!

TCMB, yerel para birimi TL’yi desteklemek için standart TL mevduatını teşvik ediyor ve ayrıca kur korumalı...

TCMB, yerel para birimi TL'yi desteklemek için standart TL mevduatını teşvik ediyor ve ayrıca kur korumalı hesaplardan standart TL mevduata geçişi özendiren yeni adımlar atıyor.

Bankalar için geçerli olan uygulama talimatına göre, gerçek kişiler için TL payı artış hedefi yükseltildi. Ağustos ayında, menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduat olarak sayıldığı TL payı rasyosu kaldırıldı ve yerine standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirildi.

Geçiş verilerinin hızlandığını gösteren bilgilere dayanarak, gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olan TL payı artış hedefi yüzde 2,5'e yükseltildi. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenileme işlemleri ile TL payı hesaplamalarında revizyonlar yapıldı ve eksik kalan kısmın gerçek kişi dönüşüm hesaplarıyla tamamlanabilmesi mümkün hale getirildi.

Ağustos ayında kaldırılan eski TL payı rasyosuna dayalı komisyon uygulaması da sona erdi ve yerine TL'ye geçiş ve yenileme oranları esas alınmaya başlandı. Uygulama talimatına göre, TL'ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100'ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında, yüzde 100'ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4 oranında komisyon uygulanacak.

Ayrıca, ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde 50 bin TL'nin üzerinde kredi kullandırılması durumunda belirli harcama alanlarında kullanıldığının belgelenmesi gerekiyor. Aksi takdirde, bankalar kredinin yüzde 30'unu menkul kıymet olarak tesis ediyor ve bu krediler kredi büyüme sınırlarına dahil oluyor. Kredi akışını artırmak amacıyla bu krediler için fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme