Meslek Fabrikası'ndan tekstil fabrikasına
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, gençler ve kadınlar için mesleki ve teknik kurslarıyla istihdam kapılarını aralıyor. Meslek Fabrikası aracılığıyla son 3 ayda 130 kişi çeşitli sektörlerde istihdam edildi
Kentin ekonomik kalkınması, rekabet gücü ve istihdamın artırılması, nitelikli insan kaynağının artması için kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, istihdam odaklı mesleki ve teknik kurslarına devam ediyor. Meslek Fabrikası'nda eğitim alan gençler ve kadınlar, istihdam kapılarını aralıyor. Son 3 ayda 106'sı kadın 130 kursiyer çeşitli sektörlerde istihdam edilirken, 9 kadın kursiyer aynı tekstil firmasında iş başı yaptı. Meslek sahibi olabildiklerini belirten kadınlar, ekonomik özgürlüklerini ve özgüvenlerini kazandıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.
Meslek Fabrikası hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürü Zeki Kapı, ‘'İzmir'in 17 ilçesinde 28 kurs merkezinde eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu eğitimlerimizi, iş birliği halinde olduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı, ilçe belediyeleri, üniversiteler ve meslek liseleri gibi kurumlarla gerçekleştiriyoruz. En önemli misyonumuz, mesleki ve teknik eğitim alan kişileri sektöre yönlendirmek. Başkanımız Dr. Cemil Tugay'ın seçim vaatlerinde belirttiği üzere, gençlere ve kadınlara odaklandık. Mezun olup çalışmak isteyenleri İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimimiz sektöre yönlendiriyor. Sektör temsilcileriyle iletişim halinde oluyoruz. Talepte önde gelen sektörler, sanayi, tekstil, yiyecek-içecek hizmetleri alanları. Son 3 ayda 106'sı kadın 130 kişiyi Meslek Fabrikası aracılığıyla işe yerleştirmiş durumdayız” dedi. Çeşitli paydaşlarla projeler gerçekleştirildiğini belirten Zeki Kapı, “Dokuz Eylül Rotary Kulübü ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği ile Altın İğne projesini düzenledik. 130 kadın katıldı ve tekstil alanında eğitim aldılar. Eğitimin sonunda 79 kadın kursiyer, işe başladı. İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimimiz ile eğitimlere başlamadan önce sektör analizleri yapıyoruz. İş piyasasında açık alanlarda kurslar açıyoruz. Kursu bitirenleri sektörle buluşturuyoruz” diye konuştu.
Ağrı'dan İzmir'e göç ettikten sonra işsizlikle mücadele eden 49 yaşındaki Melek Kaya, Meslek Fabrikası'nda eğitim alarak dikiş makinesi kullanmayı öğrendi. 9 kadın kursiyer arkadaşı ile bir tekstil firmasında çalışmaya başlayan Kaya, “Asıl mesleğim aşçılık ancak iş bulamadım ve makine öğrenmek istedim. İŞKUR'a başvurup dikiş makinesi kullanmayı öğrenebileceğim bir kurs olup olmadığını sordum. Beni Meslek Fabrikası'na yönlendirdiler. Orada eğitim aldık, sonra bir firmada işe başladık. Çok mutlu hissediyorum. Kendime olan güvenim yerine geldi. Ben çocuklarıma hem anne hem de babayım. Çocuklarıma bakmakla yükümlüyüm ve yeni bir düzen kurmak zorundayım. Çalışmak zorundayım ve çalışmayı çok seviyorum” diye konuştu.
Daha önce iş deneyimi olan uzun süre ev hanımlığı yapan 42 yaşındaki Özlem Özer Sığlan aynı tekstil firmasında iş başı yaptı. Sığlan, “İŞKUR'a gittim. ‘Ne yapabilirim?' diye sordum. Meslek Fabrikası'nı söylediler. Hemen başvurdum. Beni cesaretlendirdiler. Dikiş makinesi eğitimi aldım. Meslek sahibi oldum. ‘Makineciyim' diyorum. Birçok işte yaş sınırı var ama bu işi öğrendikten sonra yaşın önemi olmuyor. Çok mutluyum. Evde migren ağrıları ile uğraşıyordum. Migren ağrılarım geçti. Makinenin başında işe odaklanıyorum. Sıkıntılar kapının dışında kalıyor. Burası bambaşka bir dünyaymış. Ekonomik olarak da güçlendim” yorumunu yaptı.
Gittiği iş başvurusu olumlu geçmeyince meslek öğrenmek için Meslek Fabrikası kursuna katılan 34 yaşındaki Nurhayat Ulu da aynı firmada çalışıyor. Ulu, “Tekstil firmasına başvurmuştum ama olumlu sonuçlanmadı. Ben de bu işi öğrenmek istedim. Meslek Fabrikası'nda makineyi öğrendim, meslek edindim. Tekstil firmasında çalışmaya başladım. Meslek Fabrikası, her kadının başvurması gereken yer. Her kadın meslek edinmeli. Ev hanımıydım. Önceliklerim eşim ve çocuklarımdı. Şimdi kendim için çabalıyorum. İki kızım için gelecek sağlamaya çalışıyorum. Küçük kızım cep telefonu istiyor. İlk maaşımla ona telefon almak istiyorum” dedi.
9 kadın kursiyeri istihdam eden GNT Tekstil'in İnsan Kaynakları Müdürü Gaye Altınyurtlu şunları söyledi: “Kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz. Hem sektörün hem de firmamızın geleceği için yapılacak en iyi yatırımlardan biri olduğu için İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ile iş birliği yaptık. Meslek kurslarından mezun olan 9 kadın kursiyerin istihdamını gerçekleştirdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası'na bu kıymetli destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Bu aslında bir kazan-kazan hikayesi. Hem onlar hem de biz kazanıyoruz. Kadınların iş hayatında var olmaları için elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.”