Mevsimler ruh halini etkiler mi?

Sonbaharda yaşanan hava durumu değişikliklerinin ruh hali ve psikolojik sağlığı etkilediğini belirten uzmanlar, güneş ışığının azalmasıyla depresif belirtiler ortaya çıkabileceğini söylüyor

Mevsimler arası hava değişikliklerinin birçok insanın ruh hali üzerinde belirgin etkiye sahip olduğunu aktaran Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Birçok kişide yorgunluk, isteksizlik ve genel bir enerji kaybına yol açabilir.” dedi. Sonbaharın psikolojik etkilerinden korunmak ve ruh sağlığını desteklemek için önerilerde bulunan Candaş Demir, sonbahar mevsiminin getirdiği değişikliklerin, hayatın doğal parçası olduğunu belirtti, sonbaharın ruh hali ve psikolojik sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Sonbahar yaklaştığında sıcak yaz günlerinden serin, yağmurlu havalara geçildiğini hatırlatan Candaş Demir, “Ancak sadece doğa değil, insan psikolojisi de bu geçişten etkilenir” dedi.

Sonbaharda yaşanan hava değişikliklerinin ruh hali ve psikolojik sağlık üzerindeki etkilerine değinen Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Mevsimler arası hava değişiklikleri birçok insanın ruh hali üzerinde belirgin etkiye sahip. Dikkat çeken psikiyatrik bozukluklardan biri, mevsimsel duygu durum bozukluğu. Küresel iklim krizinin etkisiyle yazın huzursuzluk, uyku bozulması, tahammülsüzlük agresyon görülürken, sonbahar ve kışın depresif belirtiler artar. Güneş ışığının azalması, vücudun biyolojik saatini bozar ve serotonin gibi ruh halimizi düzenleyen hormonların üretimini etkiler. Melatonin seviyeleri de değişir, yorgunluk ve enerji kaybına neden olabilir” şeklinde konuştu.

Sonbaharda yaşanan hava değişiklikleri sonucu enerji ve motivasyonun düşebileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, şunları aktardı: “Günlerin kısalması, güneş ışığının azalması, yorgunluk, isteksizlik, enerji kaybına yol açabilir. Üzüntü, umutsuzluk, ilgi kaybı gibi depresif belirtiler ortaya çıkabilir. Uyku düzeninde bozulma olabilir. Melatonin hormonunun artışı ile kişilerde daha fazla uyuma isteği olur, ancak bu sağlıklı uyku olmayabilir. Karbonhidrat tüketme isteği ve kilo artışı olabilir. Sosyal izolasyon eğilimi başlayabilir. Soğuk ve kapalı havalar, bazı kişileri daha içe dönük hale getirerek sosyal aktivitelerden uzaklaştırabilir.”

Sonbaharın psikolojik etkileri ve ruhsal sorunlardan korunmak için önerilerini sıralayan Merve Umay Candaş Demir, “Güneşli günlerde dışarıda vakit geçirmek, serotonin seviyesini artırabilir. Sabahları kısa yürüyüşler yapmak, öğle saatlerinde açık havada zaman geçirmek ruh halini iyileştirebilir. Sonbahar ve kış aylarında güneş ışığının azalması D vitamini seviyelerinde düşüşe yol açabilir. Doktor kontrolünde D vitamini takviyesi almak, duygu durumumuzu destekleyebilir” diye konuştu.

Fiziksel aktivitenin, beynimizdeki mutluluk hormonlarını artırarak ruh halimizi olumlu yönde etkilediğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Düzenli egzersiz yapmak, mevsimsel değişikliklere bağlı ruh hali dalgalanmalarını hafifletebilir” dedi.

Karbonhidrat tüketimini dengelemek için beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, sözlerini şöyle tamamladı: “Meyve-sebze ağırlıklı beslenmek, enerji seviyemizi korumaya yardımcı olur. Omega-3 yağ asitleri, depresif belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Soğuk havalar sosyal aktivitelerden uzak durmak için bir bahane olabilir, ancak aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek, sosyal izolasyonu önler ve moralimizi yüksek tutar. Sonbahar mevsiminin getirdiği değişiklikler, hayatın doğal bir parçasıdır. Ancak bu dönemde ruh sağlığımızı korumak ve kendimize dikkat etmek, sonbaharı daha enerjik ve mutlu geçirmemize ve mevsimin tadını çıkarmanıza yardımcı olabilir.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme