Mevzuat ne diyor: Kartalkaya faciasında denetim yetkisi kimde?

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de meydana gelen yangın faciasında 79 kişin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan denetim tartışması, gündemi meşgul etmeye devam ederken Av. Esra Coşkan, mevzuata bakıldığı takdirde otelin denetleme yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda olduğunu belirterek, ' Belediye itfaiyesinin yangın önlemleri denetimi yapabilmesi için başvuru veya talep şartı bulunuyor re'sen denetim yapamıyor' dedi.

Bolu'nun Kartalkaya Kayak Merkezi'nde meydana gelen ve 79 kişinin hayatını kaybettiği, 51 kişinin yaralandığı otel yangını, Türkiye'nin gündemine oturdu. Yangın sonrası, otelin yangın merdiveninin bulunmaması ve güvenlik önlemlerinin yetersizliği kamuoyunda büyük tepki topladı.

YANGIN GÜVENLİĞİ DENETİMİ VE SORUMLULUK TARTIŞMALARI

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Esra Coşkan, yangın güvenliğiyle ilgili yasal düzenlemeler ve denetim süreçlerindeki eksikliklere dikkat çekti. Coşkan, 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik' çerçevesinde yangın güvenliği denetimlerinin açık bir şekilde tanımlanmasına rağmen, uygulamada yetki karmaşası yaşandığını belirtti.

DENETİM YETKİSİ KİMDE?

Av. Coşkan, otelin bulunduğu bölgenin milli park sınırları içinde olmadığı ve 1998 yılında faaliyete başladığını ifade ederek şu açıklamalarda bulundu:

'Mevzuatlara bakıldığı takdirde denetim yetkisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait. Yönetmelik gereği turizm işletmelerinin yangın güvenliği dhil tüm kriterlerini denetlemek Bakanlık sorumluluğundadır. Bolu Belediyesi İtfaiye Teşkilatı'nın yangın önlemleri denetimi yapabilmesi için başvuru veya talep şartı bulunuyor; re'sen denetim yapamıyor.'

MEVZUATTA BELİRSİZLİK VE KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ

Coşkan, yangın güvenliğiyle ilgili yasal düzenlemelerdeki belirsizliklerin, özellikle yetki alanlarının çakışması durumunda trajedilere yol açabileceğini vurguladı. Denetim süreçlerinde belediyeler, itfaiye teşkilatları ve Bakanlık arasında yeterli koordinasyon sağlanamadığını belirtti.

YANGIN GÜVENLİĞİ NEDEN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR?

Yangın güvenliği tedbirlerinin etkin bir şekilde uygulanması ve sürekli denetim altında tutulmasının hayati önem taşıdığını ifade eden Coşkan, ihmali bulunan kamu görevlilerinin cezai ve idari sorumluluklarının etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.

YANGINDAN SONRA SORULMASI GEREKEN SORULAR:

  • Denetim Raporları: Otel yangın önlemleri açısından en son ne zaman denetlendi?
  • Yangın Çıkış Noktası: Yangının yeni bir işletme veya kafe alanında çıkıp çıkmadığı netleştirilmeli.
  • İhmal Soruşturmaları: Denetim süreçlerinde görev alan kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığı araştırılmalı.

MEVZUATIN UYGULANMASI ŞART

Türkiye'de yangın güvenliği denetim süreçlerinde standartlaşma ve kurumlar arası koordinasyonun artırılmasının şart olduğunu belirten Coşkan, 'Etkin denetim mekanizmaları kurulmadığı sürece, benzer trajediler kaçınılmazdır' dedi. Yangın güvenliği için mevzuatın yanı sıra sıkı bir denetim ve caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini vurguladı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme