Meyve bahçelerinde hastalığa karşı kontrol

Torbalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ilçede yetişen ürünler için seferber olmuş durumda. 7/24 denetimlerini...

Torbalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ilçede yetişen ürünler için seferber olmuş durumda. 7/24 denetimlerini sürdüren müdürlük personeli şu sıralarda hasadı devam eden kirazda denetimlerini sıklaştırdı. Torbalı'da da hasadı doludizgin devam eden kirazda çok sık görülen Monilya hastalığına karşı numuneler alan ekipler, üreticileri de konuyla ilgili bilgilendirmeyi ihmal etmiyor. Üreticinin büyük umutlarla hasadına başladığı ve geçtiğimiz günlerde yağan dolu ve yağmur nedeniyle sıkıntılı bir süreç geçiren üretici, monilya hastalığının da hasadı etkilemesini istemiyor.

MONİLYA HASTALIĞI NEDİR?

Kayısı, şeftali, erik, kiraz ve vişne gibi sert çekirdekli meyvelerde görülen çiçek monilyası hastalığı, mücadele edilmediğinde önemli düzeyde zarara yol açabiliyor. Kayıpları en aza indirmenin yolu ise doğru zamanda yapılacak uygulamalardan geçiyor. Sert çekirdekli meyvelerde çiçek monilyası hastalığı (Monilinia laxa=Sclerotinia laxa); kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademde önemli kayıplara yol açabilen fungal bir hastalık. Hastalık etmeni fungus konukçu bitkinin özellikle çiçek, çiçek sapı ve sürgünlerinde zarar oluşturuyor. Bahar aylarında püstüller halindeki spor kitleleri, yağmur damlaları ve sarsıntıyla çevreye yayılıyor. Nemli havalarda çiçekler üzerinde spor kitleleri gözle görülebilirken, enfeksiyona uğramış çiçekler kahverengi bir renk alıyor. İlerleyen zamanlarda ise hasta çiçekler çiçek sapları üzerinde kıvrılıp kuruyarak zamk akıntısı ile birlikte dallar üzerinde asılı kalıyor. Hastalık çiçeklerin yanı sıra yaprakları da enfekte edebiliyor. Kurumuş çiçekler ve yapraklar kış ve ilkbahar ayları süresince dallarda asılı kaldıkları takdirde gelecek dönem enfeksiyonlarına da kaynaklık edebiliyor.
Hasan Demir

Bakmadan Geçme