Michelin ajanları Urla’da

Otomobil lastik imalatçısı Andre ve Edouard Michelin kardeşlerin 1900'lü yılların başında sayıları sadece 3 bin civarında...

Otomobil lastik imalatçısı Andre ve Edouard Michelin kardeşlerin 1900'lü yılların başında sayıları sadece 3 bin civarında olan Fransız otomobil sahipleri için hazırladıkları bir rehber, bugün dünya yeme içme sektörüne yön veriyor.

Geçtiğimiz yıl kendilerini İstanbul'da gösteren 'Michelin Yeme İçme Ajanları' bu yıl İzmir'i mesken tuttu. Özellikle Çeşme ve Urla'da incelemelerde bulunan mutfak müfettişleri, bugün hl sır gibi saklanan bir derecelendirme yöntemiyle yıldız veriyor.

Restoranlara verilen tek yıldız; kendi kategorisinde çok iyi bir restoran anlamına geliyor. İki yıldız, mükemmel yemek, yoldan çıkmaya değer; üç yıldız ise mükemmel bir mutfak, özel bir yolculuğa değer anlamı taşıyor. Michelin müfettişleri restoranları bir ajan gibi gezip yıldız veriyor. Hatta bu müfettişler yaptıkları işi eşlerinden ve ailelerinden bile saklıyor.

Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye gelen Michelin müfettişleri, çalışmalarını yalnızca İstanbul'da sınırlı tuttu. Gazeteci Ertuğrul Özkök ise bu konuyu gündeme taşıdı. Michelin müfettişlerinin yeni durağı İzmir oldu. Urla ve Çeşme'de adeta ajan gibi çalışan müfettişlerin çalışmaları sonucu restoran listesi Eylül ya da Ekim aylarında açıklanacağı dile getirildi. Özkök'ün verdiği bir diğer bilgi ise çalışma yapılan yerler arasında Bodrum'un da olabileceği.

'SÜRPRİZ OLMAZ'

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi Derneği(TÜRYİD) Başkanı Kaya Demirer ise kaç restoranın Michelin yıldızı alabileceği ile ilgili tahminde bulundu. Bodrum, Antalya, Urla ve Çeşme'yi işaret eden Demirer, 'Bu yaz sonu itibariyle bahsettiğim bölgelerde 7-8 adet Michelin yıldızlı restoran görürsek şaşırmayız. Bir veya iki noktada ise iki yıldız gelirse sürpriz olmaz' dedi. Demirer'in açıklamalarına da köşesine yer veren Gazeteci Özkök, kendi tahminini de paylaştı. Urla'da iki ya da üç yıldız beklediğini dile getiren Özkök, 'Ama asıl sürprizi küçük esnaf ve aile lokantalarında bekliyorum' diye konuştu.

İSTANBUL MİCHELİN'E 53 RESTORANIYLA GİRDİ

Michelin Guide İstanbul'un 2023 restoranları geçtiğimiz yıl özel bir ödül töreniyle açıklandı. Öncü isimler ve özgün lezzetlerle dolu bu listeye, 53 restoran girmeyi başardı. Listede öne çıkan isimlerden TURK Fatih Tutak iki Michelin yıldızı ile parıldarken, Araka, Mikla, Neolokal ve Nicole restoranları birer yıldızla ödüllendirildi. Neolokal, sürdürülebilir gastronomiye katkılarıyla yeşil yıldızı da ekledi. İstanbul'un bu eşsiz mutfağı, yerel ve uluslararası gurmelerin ilgisini çekerken, Michelin Rehberi'nin Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, İstanbul'un önemli bir gastronomi destinasyonu olduğunu vurguladı.

AVANTAJ KAZANDIRIYOR

Fransız araba lastiği üreticisi Michelin tarafından otel mutfaklarına ve restoranlara verilen bir prestij ödülüdür. Çeşitli kriterler çerçevesinde değerlendirilen işletmeler puanlanarak Michelin yıldızı adı verilen bir sistemle kategorize edilirler. Bir lokantanın Michelin yıldızı kazanması veya yıldız sayısının artması o işletmeye uluslararası bir ün ve avantaj kazandırdığı gibi yıldızının düşürülmesi veya alınması ise ciddi bir itibar kaybına yol açmaktadır.

 YEMEĞİN SANATA DÖNÜŞME SÜRECİ

 Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı, yüksek standartta yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor. İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda verilmekte. Üç Michelin Yıldızı ise kariyerinin zirvesinde olan ve yemek pişirme yöntemi bir sanata dönüşen şeflerin faaliyet gösterdiği restoranlara layık görülüyor.

Haber Merkezi

Özel Haber

Bakmadan Geçme