MİT Başkanı Kalın, Bakü Güvenlik Konferansı'nda 

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, 14-15 Eylül tarihlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Güvenlik Konferansı'na katıldı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, 14-15 Eylül tarihlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Güvenlik Konferansı'na katıldı.

Konferansa yaklaşık 50 ülkenin istihbarat ve güvenlik yetkilileri iştirak etti. Bu yılki konferansın teması "Küresel Ulaşım Yollarının Güvenliğine Yönelik Modern Zorluklar" olarak belirlendi.

ULUSLARARASI GÜVENLİK SORUNLARI ELE ALINDI

Konferans çerçevesinde, MİT Başkanı Kalın çeşitli ülkelerden mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yaptı ve güncel uluslararası güvenlik meselelerini ele aldı. Bakü Güvenlik Zirvesi'nde konuşma yapan Kalın, küresel güvenlik krizlerine, artan terör tehdidine ve bu durumların insanlık üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

ZENGEZOR KORİDORU AÇIKLAMASI

MİT Başkanı Kalın, Azerbaycan'ın Karabağ'da işgalden kurtardığı topraklarda normalleşme sürecine atılan başarılı adımları vurgulayarak, Ermenistan ile Azerbaycan arasında nihai bir barış anlaşmasının Kafkaslar'da istikrar ve kalkınma için elzem olduğunu ifade etti. Ayrıca, Zengezor Koridoru'nun açılmasının Azerbaycan-Ermenistan-Nahçivan-Türkiye-Avrupa hattındaki bağlantıları sağlayacağını belirtti.

BARIŞ ÇAĞRISI

Konuşmasında, Ukrayna ve Gazze'deki savaşların küresel sistem üzerindeki etkilerini değerlendiren Kalın, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın uluslararası hukuk temelinde yeni bir güvenlik mimarisi ile çözülmesi gerektiğini ve Gazze'deki savaşın bir an önce durdurulması için ateşkesin sağlanması gerektiğini vurguladı. Kalın, kalıcı barışın sağlanmasının tek yolunun İsrail işgalinin sona erdirilmesi ve iki devletli çözüm olduğunu söyledi. Ayrıca, bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulmasının önemini vurguladı ve Türkiye'nin Ukrayna ve Gazze savaşlarının sona ermesi için istihbarat diplomasisi çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

İSTİHBARAT DİPLOMASİSİNİN ÖNEMİ

Kalın, terörün küresel bir tehdit olduğunu ve DEAŞ, El Kaide, DEAŞ Horasan, El Şebab, JNİM, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelenin ortak bir çaba gerektirdiğini ifade etti. Terör örgütlerinin ayrıştırılamayacağını, herkes güvende olmadan kimsenin güvende olamayacağını vurguladı. Ayrıca, günümüz jeopolitiğinde artan tehditlerle mücadelede istihbarat diplomasisinin önemine dikkat çekti ve Bakü Güvenlik Forumu'nun kurumsallaşması için sekreterya oluşturulması gerektiğini belirtti.

Bakmadan Geçme