MİT’in MOSSAD’a karşı gerçekleştirdiği casusluk operasyonunda detaylar belli oldu!
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) MOSSAD’a karşı gerçekleştirdiği casusluk operasyonunun detayları gün yüzüne çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı...
Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) MOSSAD'a karşı gerçekleştirdiği casusluk operasyonunun detayları gün yüzüne çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, MİT ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, MOSSAD'a bağlı casuslarına yönelik 2 Ocak tarihinde gerçekleştirdikleri operasyonun arka planını ortaya koydu.
Operasyonun temeli, 3 yıl önce Konya'da tıp eğitimi gören ve MOSSAD ajanlarından özel casusluk eğitimi alan Muhammed Salhab'ın tutuklanmasıyla atıldı. Salhab'ın ifadeleri ve hesap hareketleri üzerinden yapılan incelemeler sonucunda, MOSSAD'ın Türkiye'deki para trafiği deşifre edildi.
Muhammed Salhab'a para gönderen MOSSAD ajanları ve kuryeleri tespit edildi. Bu isimler arasında Mark Consul, Alexandru Dorin Siretean ve Ahmad Kilany gibi Mossad yöneticileri bulunuyordu. Operasyonun detaylarına göre, MİT ve Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) işbirliğiyle yapılan incelemeler sonucunda, şebekenin 46 üyesinin hesaplarına para gönderildiği belirlenerek şebeke çökertildi.
Milli İstihbarat Teşkilatı, 20 Aralık tarihinde Emniyet'e gönderdiği yazıyla, İsrail İstihbarat Servisi Çevrimiçi Operasyon Merkezi'nin (İÇOM) Türkiye'deki Filistin uyruklu şahısları ve ailelerini hedef alacağını bildirdi. İÇOM tarafından belirlenen yabancı GSM numaraları üzerinden irtibata geçilen 46 şüpheli, çeşitli iletişim araçlarıyla temas sağlandı. Operasyon kapsamında, şüphelilerin uzaktan kaynak temini, sahadaki hedeflere yönelik araştırma, keşif, foto-video çekme, bilgi notu oluşturma, darp, yaralama, takip, soygun, adam kaçırma gibi taktiklere başvurdukları belirlendi.
MOSSAD'ın ajan temin etmede kullandığı yerler arasında Facebook gruplarındaki Arap vatandaşlarının iş arama sayfalarının bulunduğu tespit edildi. Mossad, maddi zorluk çeken kişilere dolar ve euro bazında tekliflerle ulaşıp ağını kuruyordu. Ayrıca, İsrail adına casusluk yapmaya ikna etmek amacıyla kullanılan bir diğer yöntem de Speaky isimli online dil öğrenme programıydı. Şüphelilerden 'Lucy' kod adlı Luey M., İsrail istihbaratı adına kayıtlı 'Belçika Sera' isimli kişiyle bu program sayesinde tanıştığını ifade etti.
2 Ocak'ta gerçekleştirilen operasyonda 34 şüpheli gözaltına alınırken, 12 kişi firar etti. Gözaltına alınan 34 şüpheliden 15'i tutuklandı, 8'i sınır dışı edildi ve 11'i hakkında adli kontrol şartı ile yurtdışına çıkış yasağı uygulandı. Operasyon, MİT'in etkili bir şekilde yürüttüğü istihbarat çalışmalarının bir ürünü olarak dikkat çekiyor.
Haber Merkezi